Konferencija o izazovima autističnih osoba bez intelektualnih teškoća

27.03.2023.

13:39

Autor: Vijesti/IMS/HRT

Konferencija se održava u Zagrebu

Konferencija se održava u Zagrebu

Foto: Vijesti / HRT

S kojim se poteškoćama i izazovima nose autistične osobe bez intelektualnih teškoća u Hrvatskoj, kako ih učinkovito podržati interdisciplinarnim metodama te kako im prilagoditi pristupe adresiranja psihoterapijskih pitanja, možete doznati na konferenciji "Autizam i mentalno zdravlje" od međunarodno priznatih stručnjaka. Konferencija se održava u Zagrebu.

- Ono što postoji kao problem je, upravo zbog toga što nisu prepoznati od strane stručnjaka, često se vode pod nekim drugim dijagnozama, i zbog toga, zato što ih stručnjaci nisu prepoznali, nisu im pružili adekvatnu podršku, vrlo često se susreću s različitim problemima mentalnog zdravlja u vidu povećanih anksioznih poremećaja, povećane stope depresivnih poremećaja, i tu vidim uistinu veliku potrebu da se stručnjaci koji se bave mentalnim zdravljem više angažiraju oko ove teme i da napokon počnu surađivati na korist i roditelja, i djece, i autističnih osoba, rekla je psihologinja Sanja Šimleša s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta.


- Ja bih poručila da se prihvati svaka različitost. Da ja ne moram biti kao i vi, vi ne morate biti kao ja. Uopće to nije bitno. Moramo imati tolerancije jedni prema drugima jer ako ne, onda diskriminiramo. Moramo biti otvoreniji i prihvaćati i ne misliti da je netko dobar, a netko loš - jednostavno je drugačiji, rekla je predsjednica udruge "Ask" Sunčica Lovrenčić Čekić.


- Važno je cijeloj toj skupini ljudi koji imaju nekakve teškoće, a nemaju adekvatnu podršku, pružiti podršku, rekla je psihologinja Maja Bonačić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!