Korona i san

09.12.2020.

14:13

Autor: Kod nas doma/HTV

Foto: Ilustracija, Pixabay

Foto: Ilustracija, Pixabay

Foto: - / -

Navečer kada skinemo maske...
Koliko puta ste legli umorni u krevet i niste mogli zaspati? Psihoterapeut Hrvoje Handl kaže da je nesanica prije svega izazvana napetošću, ispod koje se krije strah. Tijekom dana taj strah i zabrinutost potiskujemo, družeći se s drugima zaboravljamo na njih, ali oni ostaju ispod površine. Navečer kada skinemo maske počinje napetost zbog korone, egzistencije i svih drugih stvari koje nas muče. ➡️ Šećer i bijeli kruh povezani s nesanicom kod starijih žena ➡️ Zdrav život: Izbacite mobitele iz spavaće sobe

Forsirajući se da zaspimo, kaže Handl, još više budimo nesanicu. Zašto dolazi do tog kontraefekta?

- Kada nešto neurotski želimo, onda nam to ne uspijeva. Bečki psihijatar Frankl je to nazvao paradoksna intencija. On je rekao: ako budemo neurotski silno željeli da nam se dogodi sam uzrok straha, onda ćemo pobijediti taj uzrok straha. Ako legnemo u krevet i iz tih neurotskih razloga ne možemo spavati i kažemo sebi, 'hajde da se potrudim da ne spavam', moglo bi ti se desiti da zaspiš, objasnio je Handl gostujući u HTV-ovoj emisiji 'Kod nas doma'.

Rješenje se krije u introspekciji. Introspekcija je gledanje u sebe. Nekim ljudima to je posebno teško.

- Mi smo kao pravi sisavci jako zabrinuti. Pravi sisavci ne mogu noću spavati ako je neka opasnost u šumi. Ako zamislimo da je naša unutrašnjost neka vrsta šume i da ne raspoznajemo u toj šumi neke stvari iza drveća, onda bismo mogli pogledati u sebe i raspoznati što iza nekog drugog drveta stoji. Kad bismo se sreli s time što nas čini zabrinutima, bilo bi nam lakše, pojašnjava psihoterapeut.

Svi mi inicijalno u mozgu imamo psihoanalitičara koji nam na različite svjesne i nesvjesne načine pomaže da se sami liječimo.

- Samo trebamo sebi vjerovati. Snovi pomažu da se liječi.  Ako znamo da smo sanjali, već smo se liječili. To i što smo ružno sanjali, pomoglo je da se nosimo sa strahom, kaže psihoterapeut Handl.

Da bi počeli sebi vjerovati, treba proći proces koji će kod jednih biti kraći, a kod drugih duži. Handl vjeruje da se to može postići kroz psihoterapiju odnosno razgovore.

- Odnosi su iznimno važno. Mi smo iz odnosa nastali, iz odnosa rastemo i iz odnosa se liječimo, kaže.

A gledanjem u sebe, ne pomažemo samo sebi nego i drugima.

- Ono što prepoznamo duboko u sebi, to ćemo prepoznati i u drugima. To se zove empatija, zaključuje.

Pogledajte razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!