"Krećimo se održivo - ostanimo zdravi!"

19.09.2021.

07:05

Autor: Lucija Judnić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

"Krećimo se održivo - ostanimo zdravi"

"Krećimo se održivo - ostanimo zdravi"

Foto: Dnevnik / HRT

U sklopu europskog Tjedna mobilnosti pod motom "Krećimo se održivo - ostanimo zdravi" - održana je još jedna Biciklijada - od Zagreba do Svete Nedelje. Cilj je osvijestiti građane da samo pola sata kretanja dnevno pozitivno utječe na osobni rast i razvoj, ali i štiti okoliš od onečišćenja. 

Prema posljednjim europskim zdravstvenim anketama, samo 19 posto stanovništva Hrvatske tjelesno je aktivno.

- Cilj je promovirati bicikl i bicikliranje, općenito zdravi način života, i potaknut naše sugrađane da se bave aktivnim načinom života i mi za to preporučujemo da koriste bicikl, rekao je predsjednik udruge "Biciklom do zdravlja" Marin Mikić.

- Bolje će se razviti njegovi mišići, kosti, zglobovi, srce, pluća, ali osim što će to djelovati na fizički razvoj to će djelovati i mentalno.

- Znači, ljudi koji se bave tjelesnom aktivnošću tu nema sniženog raspoloženja, nema depresije, nema izoliranosti, kazala je voditeljica Centra za preventivnu medicinu NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar" Branislava Resanović.

Vozači bicikla to dobro znaju, neki od njih svakodnevno prelaze i po nekoliko desetaka kilometara.

- Čisto radi svoga zdravlja, zbog rekreacije i troši se energija, tako da svakako preporučujem, naglasila je Helena.

- Mi imamo bicikl i stvarno se trudimo, svugdje gdje možemo, idemo s biciklom. Čim manje autom, dodala je Petra.

Posljednjih godinu i pol upravo u zatvorenim prostorima proveli smo mnogo vremena. Pandemija je većinu prikovala za kauče i zatvorila u stanove, no ipak, neki su to vrijeme iskoristili kako bi se spremili za biciklijadu.

Nakon dvadeset kilometara vožnje pobjednika nije bilo. Cilj je ohrabriti i druge građane na promjenu načina života. Jer tjelesna aktivnost prevenira teška oboljenja te čini dobro za um i tijelo.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!