Za Svjetski dan bicikla - pedale pod noge!

03.06.2021.

20:25

Autor: Franka Jović Tonkli/Dnevnik/IMS/HRT/S.M.

Bicikli

Bicikli

Foto: HRT / HTV

Svjetski je dan bicikla. Mnogi su neradni dan iskoristili baš za vožnju na dva kotača. Splićani su, otkako je prije dvije godine pokrenut sustav javnih bicikala, iznenadili i pokretače projekta. Samo prošlog mjeseca zabilježeno je više od 36 tisuća najmova bicikala...


Bicikli su u Splitu toliko traženi da se korisnici šale kako gradom šire priču da javni bicikli ne valjaju, ne bi li njima uvijek bili na raspolaganju. I jutros na Rivi većina je bila iznajmljena, a nije da ih je malo u gradu. Na više od 50 postaja gotovo je 300 bicikala. 

U gradu s jako puno uzbrdica, a vrlo malo biciklističkih staza već je 20.000 registriranih korisnika sustava javnih bicikala. Kad se tom broju doda i sedam puta više privatnih para pedala, jasno je da Split doživljava biciklistički "boom".

- Problem Splita je bio uvijek u njegovom terenu i brdovitosti, usponima i padovima. Ove naše bicikle imaju autonomiju 80 kilometara i bilo koju uzbrdicu na području grada Splita jednostavno izvuče bez obzira u kakvoj ste fizičkoj kondiciji, rekao je Marko Bartulić, direktor Split parkinga. 

U školu, na fakultet, posao, u posjet ili samo rekreacije radi, za samo 5 kuna za pola sata ili 10 kuna na električnom, gradski su bicikli mnogima promijenili način života. A i grad bolje diše.

Bicikala će biti i više. Već je osiguran novac za širenje sustava javnih bicikala do Trogira, Kaštela, Klisa, Dicma, Dugopolja i Podstrane, odnosno još 50 postaja s 300 novih bicikala.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!