Mirela Kardašević, samohrana majka i svjetska prvakinja

17.05.2021.

13:14

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/M.K./HRT

Mirela Kardašević

Mirela Kardašević

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Svjetskoj prvakinji u ronjenju na dah i plivačici ovjenčanoj medaljama Mireli Kardašević, liječnici su u djetinjstvu prognozirali da neće moći hodati. No, danas skuplja medalje diljem svijeta. 

- Sa pet godina sam oboljela od dječje bolesti Legg-Calvé-Perthes. Imala sam tri operacije i nakon dvije godine, kad je to sve završilo, liječnici su mi rekli da je jedna od najboljih terapija plivanje. Tako da sam sa šest-sedam godina krenula u plivanje i zavoljela sam taj sport – nisam mogla trčati ni skakati kao ostala djeca, a u vodi sam se osjećala kao svi ostali, priča Mirela i kaže kako joj je plivanje postala prva ljubav.

Nakon Hrvatske, Amerika joj je postala drugi dom – zahvaljujući stipendiji upisala je studij u Arizoni. Tamo je bila skoro pet godina, završila fakultet i okončala svoju plivačku karijeru sa 23 godine. Nakon toga na bazenu nije bila sedam godina. U međuvremenu se udala, rodila dva sina i razvela se. No, medalje i dalje stižu.

- Kad sam napunila trideset godina, odlučila sam da mi je potreban neki hobi u životu i krenula sam malo plivati u bazenu. Uočila sam ronioce, oduševilo me kako treniraju i odlučila sam se upisati u jedan klub, priča Mirela, a njezini rezultati pokazuju koliko uživa u ronjenju.

Svjetsko prvenstvo u ronjenju na dah, koje je održano 2018., bilo je za nju ključno - osvojila je prvu zlatnu medalju.

- Uložila sam jako puno truda i odricanja, htjela sam vidjeti, u godinu i pol-dvije, koliko stignem napraviti i da li se isplati ulagati toliko truda, kaže Mirela. A trud se svakako isplatio. Mirela trenira šest puta tjedno, na bazenu i u teretani, uz specifične vježbe istezanja i mentalne treninge. Dan joj je izuzetno ispunjen, s obzirom da ima dvoje male djece i samohrana je majka.

Prošle godine je, usprkos koroni i lockdown-u, postavila još jedan svjetski rekord – na državnom prvenstvu postavila je rekord u dinamici bez peraja na 200 metara. Ove je godine u ožujku srušila taj rekord za još šest metara. Radi se o zaronu koji traje oko četiri minute.

Mirela se trenutno sprema za svjetsko bazensko prvenstvo u Beogradu, koje će se održati od 21. do 27. lipnja, a nakon toga kreću pripreme za svjetsko dubinsko prvenstvo u Turskoj. Ima dosta planova i nada se da će sve ići kako treba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!