07:27 / 16.03.2021.

Autor: Hina/HRT/D.S.

Nepotrebna odvajanja majki od novorođenčadi zbog COVID-a

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Samuel Lee / PIXABAY

Pandemija COVID-a ozbiljno utječe na njegu bolesne ili prerano rođene novorođenčadi, a mnoga su nepotrebno odvojena od majki i izložena riziku od smrti ili dugoročnim zdravstvenim problemima, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Dvije nove studije, koje je citirala Svjetska zdravstvena organizacija, objavile su da u rodilištima masovno ne dopuštaju majkama s potvrđenim ili sumnjivim korona-infekcijama kontakt s njihovom novorođenčadi, a gotovo četvrtina ispitanih majki izjavila je da im nije bilo dopušteno dojenje zbog sumnje u zarazu.


Poticanje na takozvanu "njegu majke klokana", koja uključuje rani i vrlo bliski kontakt majke i novorođenčeta, moglo bi spasiti više od 125.000 života, navodi se u studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu Lancet.


Novorođena djeca u cijelom svijetu imaju "pravo na spasonosni kontakt s roditeljima", a to im se ne bi trebalo uskratiti zbog pandemije COVID-a, istaknuo je Anshu Banerjee, stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije za zdravlje majki i novorođenčadi.


- Desetljeća napretka u smanjivanju smrtnosti djece bit će ugrožena ako se nešto ne učini već sada, ustvrdio je Banerjee.


Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da majke i dalje dijele sobu sa svojom novorođenom djecom, doje i ostvaruju kontakt kožom, čak i kada se sumnja ili je potvrđen COVID-19.


Međunarodno istraživanje provedeno među medicinskim sestrama i liječnicima pokazalo je da je pandemija dovela do ograničenja kontakta novorođenčadi i roditelja, a dvije trećine od 1120 ispitanika reklo je da će odvojiti majku od djeteta ako im je test pozitivan ili im status nije jasan.


Više od 85 % ispitanih navelo je da se boji za svoje zdravlje, a nedostatak osobne zaštitne opreme, stres i sigurnost među glavnim su problemima. Istraživanje je pokazalo da su se u nekim bolnicama vitalni resursi, uključujući osoblje i zalihe kisika, premještali s odjeljenja za novorođenčad na odjele za COVID.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!