Neuroplemena, neispričana priča o autizmu

23.11.2021.

07:39

Autor: K.D./M.L./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Knjiga 'Neuroplemena'

Knjiga 'Neuroplemena'

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

'NeuroTribes' ili Neuroplemena: Ostavština autizma i budućnost neuroraznolikosti - knjiga je Stevea Silbermana koja govori o autizmu i neuroraznolikosti iz povijesne, znanstvene i zagovaračke perspektive. Hrvatska liječnička komora kao izdavač hrvatskog izdanja u prostorijama bolnice SUVAG predstavila je istoimenu knjigu koja je 2015. godine dobila nagradu Samuel Johnson.

Urednica hrvatskog izdanja prof. prim. dr. sc. Lada Zibar, kaže kako je ideju za prijevod knjige dobila nakon što je pročitala njezinu verziju na engleskom jeziku.

- Zbog važnosti ova knjiga treba biti dostupna širem čitateljstvu u Hrvatskoj, kaže i dodaje kako u izvedbenom i financijskom smislu nije bilo lako napraviti prijevod. Knjiga otkriva neispričanu priču o Hansu Aspergeru, ocu Aspergerovog sindroma, čiji su 'mali profesori' bili na meti najmračnijeg eksperimenta društvenog inženjeringa u ljudskoj povijesti.

Tajna kampanja za suzbijanje znanja

Razotkriva tajnu kampanju dječjeg psihijatra Lea Kannera za suzbijanje znanja o spektru autizma tijekom pedeset godina, i baca svjetlo na rastući pokret aktivista "neuroraznolikosti" koji traže poštovanje, podršku, tehnološke inovacije, smještaj na radnom mjestu i u obrazovanju, te pravo na samoodređenje za one s kognitivnim razlikama.

Recenzent knjige dr.med. psihijatar Tomislav Franić kaže kako u javnosti još uvijek postoji slaba svjesnost o autizmu. 

- Knjiga govori o samoj povijesti dijagnosticiranja autizma, o povijesti prije upoznavanja autizma kao dijagnoze, kao i o čitavom nizu drugih stručnjaka koji su sudjelovali u dijagnosticiranju autizma, roditelja aktivista i raznih medijskih događaja. Vrlo je interesantna za čitanje i stručnjacima i roditeljima i svim drugim kategorijama čitatelja, jer mogu pronaći različite perspektive, kaže i dodaje kako je njemu osobno bila zanimljiva perspektiva 'sukoba' liječnika.

- Mi liječnici bi trebali surađivati, a ispalo je da je jedna struja pokušala na neki način sakriti pod tepih istraživanja drugih liječnika i pripisati sebi zasluge za otkriće tog stanja, naglašava.

Političke i kulturne bitke koje dijele profesionalce i roditelje

Autizam je prvi put definiran kao rijedak poremećaj djetinjstva 1943. godine, a danas se procjenjuje da poremećaji iz autističnog spektra pogađaju otprilike jednu od 100 osoba svih dobnih skupina u Ujedinjenom Kraljevstvu (u SAD-u je ta brojka jedna od 68). Silberman kombinira portrete autističnih pojedinaca s forenzičkim istraživanjem povijesti poremećaja i također ocrtava trenutne političke i kulturne bitke koje dijele profesionalce i roditelje, samozastupnike i dobrotvorne organizacije.

Zablude o povezanosti cjepiva i autizma 

- Knjiga daje jedan faktografski, a vrlo zanimljiv pregled povijesti autizma, i govori o tome da je autizma bilo oduvijek. Prije nekoliko stoljeća je živio kemičar Cavendish koji je zaslužan za otkriće vodika, a koji je imao sva obilježja osobe iz autističnog spektra. U ovim čudnim vremenima kad trebamo braniti cjepivo kao najveće dostignuće medicine općenito, ova knjiga u tom svom povijesnom pregledu opisuje zabludu koja je postojala vezano za povezanost između cjepiva i autizma, a koja je prevarila mnoge, kaže Zibar.

Dodaje kako su se medicina i društvo sve do konca 20. stoljeća 'maćehinski' odnosili prema poremećajima iz spektra autizma.

- To je bilo djelomično zbog toga što nije postojala jasna definicija i kategorizacija tih poremećaja, a u medicini je važno imati jasne definicije i kategorije kako bismo mogli dijagnostički i terapijski postupati. Tek u ovom stoljeću je ozbiljniji i primjereniji pristup tretmanu ovakve djece, tako da roditelji tu mogu naći utjehu i podršku za svoju situaciju, ali i nadu jer se ovdje jasno prikazuju pojedini uspješni slučajevi. Ono što je prikazano je da u određenom broju slučajeva s ovim poremećajem možemo polučiti uspjeh ako imamo pravilan pristup, ističe.

I Franić smatra kako je današnje društvo napredovalo po pitanju razumijevanja djece iz spektra autizma: "Mislim da smo sve svjesniji, iako ćemo i danas sresti ljude koji nemaju razumijevanja. Svjesniji smo i u zakonodavnom dijelu u smislu poboljšanja, olakšica i društvene pomoći roditeljima djece iz spektra autizma, zaključuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!