Novi lijek mijenja paradigmu liječenja bolesnika s karcinomom pluća

24.04.2022.

16:45

Autor: Zdrav život/I.Z./HRT

Novi lijek za karcinom pluća

Novi lijek za karcinom pluća

Foto: Zdrav život / HRT

Rak pluća najučestalija je zloćudna bolest u muškaraca, a pri vrhu je učestalosti i u žena. Među oboljelima 85 čine bolesnici s rakom pluća nemalih stanica. S obzirom na agresivnu prirodu ove bolesti i lošu prognozu, primjena novog lijeka mogla bi značajno podići terapijsku učinkovitost.

Prema epidemiološkim podacima, svake se godine u Hrvatskoj otkrije oko tri tisuće novooboljelih osoba s karcinomom pluća. Nažalost, i broj smrtnih slučajeva bilježi gotovo identične brojke.

Prema tipu karcinoma, gotovo 85 posto čine karcinomi nemalih stanica. Prognoza kod ovih bolesnika nije zadovoljavajuća i tek se posljednjih desetak godina terapijski ishod počeo polagano poboljšavati.

- Sve je krenulo s, hajdemo reći, ciljanom terapijom, što naši bolesnici vole zvati pametni lijekovi, to su dominantno tablete. Onda je prije jedno šest, sedam godina zaživjela imunoterapija. Sad svi žele imunoterapiju za liječenje karcinoma pluća. I stvarno su dosegnuti veliki napreci u liječenju tih bolesnika, međutim još uvijek kad se bolest otkrije u metastatskoj fazi, a to je dvije trećine bolesnika, nažalost tu nema mogućnosti izlječenja, kazao je pročelnik Zavoda za tumore pluća Klinike za plućne bolesti Jordanovac, KBC Zagreb prof. dr. sc. Marko Jakopović.

Ova loša statistika s terapijskim ishodom uzrokovana je ponajprije činjenicom što se ti karcinomi najčešće otkrivaju u uznapredovalim fazama bolesti.

- Pluća sama po sebi ne bole i baš zbog toga smo mi, kada pluća počnu boljeti i kada netko dobije simptome, onda se radi o tome da je karcinom pluća u uznapredovaloj fazi. Baš zbog toga je prije jedno godinu i pol, znači, 1. listopada 2020. krenuo Nacionalni program ranog otkrivanja raka pluća gdje se radi u osoba visokorizičnih, znači pušači stariji od pedeset godina, se radi niskodozni CT jednom godišnje i to smo sad napravili u više od pet tisuća osoba i sad moramo pričekati nekoliko godina za prve rezultate. Jer kad se karcinom pluća otkrije u fazi kada se može operirati, onda se može vjerojatno i izliječiti, dodao je prof. dr. sc. Jakopović.

Molekularna biologija i molekularna onkologija, upravo na primjeru karcinoma pluća nemalih stanica, pokazale su kako mogu značajno unaprijediti i poboljšati terapijski ishod.

- Dugo već znamo da postoji jedna podskupina bolesnika s karcinomom pluća koji imaju takozvanu KRAS mutaciju. KRAS je jedan gen koji se javlja ne samo u bolesnika s karcinomom pluća, nego je to najčešća mutacija u većine bolesnika koji imaju razne tumore. Recimo poznata je od ranije u bolesnika s karcinomom debelog crijeva. Već dvadeset godina znamo za tu mutaciju i dvadeset i pet posto tih bolesnika, naših bolesnika ima tu mutaciju. Međutim, to su bolesnici za koje nismo imali nikakvu terapiju, koji su imali lošu prognozu i taj pozitivna KRAS mutacija je bila prediktor odgovora da imate lošiji odgovor na samu terapiju. Međutim unazad nekoliko godina našli su, našla se podmutacija te KRAS mutacije koja se zove G12C i za to je razvijen novi lijek koji blokira taj specifično promijenjeni receptor, dodao je pročelnik Zavoda za tumore pluća Klinike za plućne bolesti Jordanovac, KBC Zagreb. 

Spomenuta je mutacija prisutna kod četrnaest posto bolesnika s karcinomom pluća nemalih stanica, što s obzirom na incidenciju nikako nije zanemariva brojka. Novi bi lijek trebao ponuditi novu nadu tim pacijentima.

- I ovo je stvarno danas neki, bi trebao biti veliki napredak za liječenje tih bolesnika. To je, opet spada u skupinu pametnih lijekova, znači to je jedna mala molekula koja direktno blokira te promijenjeni receptor, to su tablete koje se uzimaju na dan, nije kemoterapija i to stvarno nudi nadu našim bolesnicima. Ono što je stvarno friško je da je lijek odobren u Americi krajem prošle godine, u Europskoj uniji početkom ove godine i koliko ja znam, lijek bi trebao biti, vidjet ćemo što će reći naš HZZO, ali u nekom času bi vjerojatno lijek trebao doći na listu lijekova naših HZZO-a, za liječenje naših bolesnika, naglasio je Jakopović.

Prije odobrenja i primjene samog lijeka, pred našim su stručnjacima još dva problema koja valja riješiti.

- Ta mutacija se nije rutinski dijagnosticirala u Hrvatskoj. I sada s dolaskom nove, novih terapijskih mogućnosti moramo poboljšati našu dijagnostiku. I naši patolozi kažu da su spremni i da će početi to raditi rutinski, tako da bi mi trebali, u početku pedeset do sto bolesnika, ako gledamo postotke, godišnje liječiti tim lijekom. U ovom trenutku treba voditi računa da je lijek odobren danas u nekoj drugoj ili trećoj liniji liječenja nakon što je provedena već neka terapija u naših bolesnika. Tako da taj broj bolesnika će pasti, ali ja mislim da će u budućnosti kada lijek dođe u prvu liniju liječenja biti nešto što će ponuditi novu nadu našim bolesnicima, istaknuo je Jakopović.

Nedvojbeno da novi lijek uistinu mijenja paradigmu liječenja bolesnika s karcinomom pluća nemalih stanica, a ujedno predstavlja i značajan iskorak u torakalnoj onkologiji općenito.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!