OB Pula predstavila postupak intervencijske kardiologije

03.02.2023.

Zadnja izmjena 17:52

Autor: Jasminka Kalčić/Regionalni dnevnik/T.V./HRT/Hina

Opća bolnica Pula

Opća bolnica Pula

Foto: Srecko Niketic / PIXSELL

Pulska Opća bolnica najavila je u petak da od ovog tjedna kreće s redovnim provođenjem dijagnostičkih i terapijskih postupaka intervencijske kardiologije, uz mentoriranje iskusnih interventnih kardiologa liječnika i medicinskih sestara iz riječkog KBC-a.

Po riječima ravnateljice Irene Hrstić liječnici pulske Opće bolnice su prethodnih godina bili na edukciji u vanjskim ustanovama odnosno u KBC-u Rijeka i u bolnici u Izoli, i to dva liječnika specijalista kardiologa, četiri medicinske sestre-instrumentarke i jedan inženjer radiologe.

- Edukacijom u vanjskim ustanovama liječnici su stekli osnovna praktična i teoretska znanja dovoljna za početak programa koji će u sljedećim mjesecima biti direktno mentoriran, u prostorima i na opremi Opće bolnice Pula, do potpunog osamostaljivanja, istaknula je ravnateljica.

Napomenula je da su trenutno još dvije osobe na specijalizaciji iz kardiologije, a imaju i kardiologe koji su zainteresirani za edukaciju.

Bolnica očekuje između 1000 i 1200 pacijenata godišnje u završnoj fazi intervencijske kardiologije, rekla je ravnateljica, dodavši da je provođenje dijagnostičkih i terapijskih postupaka intervencijske kardiologije zadnja faza koja se trebala realizirati kroz novu bolnicu.

Oprema je po njezinim riječima dobavljena još 2019. korištenjem europskih sredstava za opremanje dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija, ali je "stajala neiskorištena zbog covida koji je limitirao rad bolnice".

- Početak provođenja interventne kardiologije početak je jedne dobre priče za našu bolnicu, odnosno za građane naše županije koji su nakon više od dva desetljeća čekanja dobili novu i suvremeno opremljenu bolnicu, rekao je istarski župan Boris Miletić.

Naglasio je da su u zdravstvenom sustavu najvrjednija i najvažnija karika ljudi pa zahvale i pohvale idu kardiološkom timu.

- Na nama je da stvaramo preduvjete kako bi privukli prijeko potreban kadar i time osigurali adekvatnu i kvalitetnu zdravstvenu skrb našim građanima, ali i brojnim gostima koji borave na našem području", rekao je.

Ulaganje u zdravstvo jedan je od prioriteta pa su, dodao je, zajedno s Gradom Pula sagradili novu Medicinsku školu, te zagovaraju otvaranje Medicinskog fakulteta u Puli, čime bi zaokružili priču.

Podsjetio je kako ukupne investicije u narednom trogodišnjem razdoblju za zdravstvo iznose 5,6 a za socijalnu skrb 8,2 milijuna eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!