18:27 / 28.01.2021.

Autor: HRT

Oratorij za izbjeglice ‘Put za nikuda’

Oratorij ‘Put za nikuda’

Oratorij ‘Put za nikuda’

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Glazbenici i plesni umjetnici udružili su se u projektu kojim žele osvijestiti problem izbjeglištva. Emir Kulenović napisao je glazbu za oratorij ‘Put za nikuda’, a aranžmane potpisuje Aleksandar Valenčić. 

Produkcija Medvid napravila je i kratki film u kojem sudjeluje niz istaknutih domaćih i inozemnih umjetnika, a korišteni su i kadrovi filma 'Requiem' Jakova Sedlara.


- To je svojevrsni hommage izbjeglicama, tim svjetskim putnicima koji su morali zbog ratnih sukoba napustiti svoje domove, kaže skladatelj Kulenović.


Kulenović je dodao je da pandemija pogodovala takvoj vrsti kreativnosti jer je inicijalne teme koje je skladao odsvirao poznati violist Francesco Squarcia, a sva glazbena nadogradnja odvijala se preko interneta kroz suradnju s pijanistom Aleksandrom Valenčićem i harmonikašem Marjanom Krajinom.

Tekst potpisuju Voljen Grbac, Slavica Lončarić i Antun Zanetti, hrvatsku verziju teksta govore Olivera Baljak i Petar Baljak, a englesku Sussane Irmgard Weber i Herwig Thelen. Pjevaju Vivien Galletta i Voljen Grbac, a u kratkom filmu redateljice Katarine Radetić koreografiju Almire Osmanović izvode Leon Brčić, Laura Valenčić i Tin Lekić Kulenović, te sama koreografkinja.


Sa skladateljem Emirom Kulenovićem u Puli je razgovarala ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!