Osobe s invaliditetom u Strikomanovom filmu poručuju - Hoćemo posao

21.05.2021.

07:00

Autor: Ana Štrelov/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

Zadnja scena u filmu je prosvjed na Poljani

Zadnja scena u filmu je prosvjed na Poljani

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Centar za socijalnu inkluziju Šibenik već dvije godine radi na projektu Razvoja mreže klubova za zapošljavanje, kako bi povećao zaposlenost ranjivih skupina. Mnogi poslodavci im ne daju priliku pa filmom "Hoću posao" žele upozoriti na važnost jednakih prava osoba s invaliditetom na tržištu rada.

Zadnja scena u filmu je prosvjed na Poljani. Jasno poručuju svima: Hoćemo posao! Jer osobe s invaliditetom i teškoćama u razvoju teže se zapošljavaju i konkuriraju na tržištu rada. 


- Hoćemo posao, borimo se za svoja ljudska prava jer smo isti i jednaki kao i drugi ljudi, poručuje Nedana Šarić.


- Neki su skeptični prema osobama s poteškoćama u razvoju jer očito nisu baš upućeni, kaže Dragana Radovančić.


Pa ih ovom prosvjednom scenom i filmom žele osvijestiti. Kako kaže scenarist i snimatelj filma Šime Strikoman, javni je to poziv građanima i poslodavcima da se senzibiliziraju i da ih zaposle.


Na radionicama uče nove vještine, sastavljaju životopis. Nekoliko ih se i zaposlilo.


- Kada su se ljudi osvijestili i vidjeli da mi to možemo, ostala sam na poslu, kaže Nedana.


- Tijekom klubova oni su se motivirali i ponovno stekli želju da pronađu posao, kaže voditeljica projekta Romana Skočić.


U Centru smatraju da su edukacija poslodavaca i jednostavniji proces prijave prilika za rast stope zaposlenosti osoba s invaliditetom u županiji u odnosu na prošlogodišnjih 1,6%.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!