Osteoporoza - zabrinjavajući podaci

02.11.2021.

16:29

Autor: Zdrav život/HRT

Osteoporoza, ilustracija

Osteoporoza, ilustracija

Foto: Zdrav život / HRT

Zabrinjavaju podaci kako 30 posto operativnih zahvata prijeloma kostiju završi smrtnim ishodom. Kako smo nedavno obilježili Svjetski dan osteoporoze, nije naodmet naglasiti koliku važnost vitamin D, pravilna prehrana i prevencija bolesti imaju za zdravlje naših kostiju.

Osteoporoza je najčešća metabolička bolest kostiju koju karakteriziraju smanjenje koštane mase te poremećaj u mikroarhitekturi kosti. Zbog produljenja životnog vijeka suvremene populacije, ona postaje starija i podložnija razvoju osteoporoze. To potvrđuju i statistički podaci. Prim. Tatjana Nikolić iz Klinike za traumatologiju KBC Sestre milosrdnice kaže kako su 2019. imali preko 1700 denzitometrija i preko 1200 pregleda u Ambulanti za osteoporozu.

- Kod ozlijeda, radi se uglavnom o starijoj populaciji koja u prvoj godini ima dosta visoku smrtnost. To je čak nekih 30 posto. Velka većina ostalih se nikad ne vrati na pokretljivost koja je bila prije ozljede. Često ostaje invaliditet, određena doza boli. Neki nikad više ne mogu hodati bez pomagala, dodaje prim. Nikolić.

Osteoporoza bitno narušava kvalitetu života, a posebno su opasni takozvani osteoporotski prijelomi kostiju koji nastaju zbog značajno smanjene kvalitete i gustoće kosti. Najčešći su prijelomi ručnog zgloba. Zatim slijede prijelomi kralježaka, nadlaktice i kuka. Najsloženiji je prijelom u području kuka jer on u pravilu zahtjeva kirurško liječenje.

- Kvaliteta kosti kod tih osoba nije jednaka. Mi operativnim zahvatom želimo postići osteointegraciju implantata. To znači da implantat, bilo da se radi o protezi ili nekoj vrsti osteosintetskog materijala, pločice, vijka - postane dovoljno čvrsta u kraćem ili dužem vremenskom periodu i da taj prijelom zacijeli, objašnjavapredstojnik Klinike za traumatologiju KBC Sestre milosrdnice doc. Srećko Sabalić.

Osim kronološke dobi pacijenata, kirurški zahvati u području kuka rizičniji su i zbog niza popratnih bolesti koje ta dobna skupina u pravilu ima, upozorava doc. Sabalić. To su osobe s visokim rizikom, ali kirurzima puno pomažu anesteiolozi u preoperativnoj pripremi pacijenta.

- Ti pacijenti u prosjeku uzimaju pet do deset lijekova svakodnevno i mi reguliramo njihov status što se tiče krvnih nalaza, respiratornog statusa, kardiološkog statusa i nastojimo ih u što kraćem vremenskom periodu, do 48 sati, pripremiti za operativni zahvat i operirati. Ne napravimo li to u tom vremenskom periodu, komplikacije su češće, dodaje doc. Sabalić.

Kako bi se rizik samog zahvata što više umanjio, suvremena medicina nudi primjenu modernih materijala i kirurške opreme kojom je moguće maksimalno očuvati okolno tkivo.

Unatoč suvremenom pristupu liječenju, prijelom kuka u starijoj životnoj dobi i dalje predstavlja veliki izazov za pacijente i liječnike. U tom je slučaju redovitim kontrolama i preventivnim mjerama važno odgoditi ili u potpunosti eliminirati pojavu osteoporoze, kako bi se mogućnost nastanka osteoporotskih prijeloma svela na najmanju moguću mjeru.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!