16:40 / 19.05.2021.

Autor: Hrvoje Buča/Regionalni dnevnik/HRT/D.D.

"Pazi što jedeš Laboratorij" - studentski edukativni projekt

"Pazi što jedeš Laboratorij" - studentski edukativni projekt

"Pazi što jedeš Laboratorij" - studentski edukativni projekt

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Iako bez službenog otvorenja, na Filozofskom fakultetu može se razgledati izložba pod nazivom "Pazi što jedeš Laboratorij". Edukativni je to projekt studenata etnologije i kulturne antroplogije koji se održava već pet godina.

"Pazi što jedeš Laboratorij" ponajprije je terenski projekt, na čijem čelu je zagrebački Etnografski muzej - a sudjeluju studenti etnologije iz Zagreba i Zadra.

- Snimamo, zapravo, nematerijalnu tradicijsku baštinu, odnosno konkretno, hranu. Svi volimo jesti pa tako i mi volimo ići na teren, ne samo jesti nego i piti. I zanima nas ne samo tradicija nego i ono što se danas jede i pije, objašnjava Tanja Kocković Zaborski, autorica projekta.

Ovaj je projekt za mnoge buduće etnologe prvi pravi doticaj s terenom, a obilazili su ponajprije Istru. Dobili su šansu učiti snimanje i bilježenje, a iz toga je nastalo nekoliko kratkih filmova i fotografska izložba.

- Bili smo smješteni u Pićanu i jedne godine smo istraživali ravijole i rafijole. Druge godine smo istraživali tradicijsku prehranu u agroturizmima, treće godine smo se bavili eko-pivom, nabraja Kocković Zaborski.

- Samo istraživanje etnologije i je teren. Bili smo kod ljudi koji su proizvodili tu tjesteninu, koji proizvode pivo te smo istraživali razne aspekte upravo tradicijske prizvodnje prehrane, kaže Marija Rojko, etnologinja, sudionica projekta.

Prošle godine upravo su pošli na teren kad je proglašen lock-down pa su na projektu radili od kuće - pred monitorom i tastaturom.

- Nije bio fokus na samoj prehrani, već na samom lockdownu, na samom životu u stanu, u kućama. Kako provodimo vrijeme u jednoj takvoj situaciji te su nastali jako zanimljivi filmovi, upravo iz perspektive doma, objašnjava etnologinja Rojko.

Ulaz na izložbu je slobodan, a na Filozofskom fakultetu bit će postavljena do 30. lipnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!