Maligne bolesti - koja hrana je dobra, a koju treba izbjegavati

13.05.2021.

11:11

Autor: Zdrav život/B.A./HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Zdrav život / HRT

Tijekom liječenja i oporavka od malignih bolesti, iznimno je važna pravilna prehrana – potpuno prilagođena bolesniku. Gubitak tjelesne težine, apetita, mučnine i povraćanje, nuspojave su liječenja koje se pravilnom nutritivnom terapijom mogu dovesti pod kontrolu.

Za oboljele od malignih bolesti, prehrana je iznimno važna. Ne samo u liječenju, nego i procesu nakon liječenja.


- Hrana ima apsolutno veliku ulogu. Poznato je da bolesnici koji su pothranjeni imaju automatski lošiju prognozu. Ono što se zna i što je zapravo neka tužna realnost je da značajan udio onkoloških bolesnika umire zapravo od pothranjenosti, ne od same maligne bolesti, ističe dr. sc. Davor Kust, dr. med., specijalist onkologije i radioterapije.


Loš prehrambeni status i pothranjenost čest su suputnik onkološke terapije. Svijest o nutritivnoj terapiji u liječenju još uvijek nije na zadovoljavajućoj razini. Pothranjenosti su najviše izloženi pacijenti s karcinomom probavnog sustava, ali ona ovisi i o stadiju bolesti. U četvrtom stadiju, kad karcinom metastazira, preko 15 posto osoba je pothranjeno.


- Znamo da crijevo recimo upravo ima funkciju da upija probavne tvari i ako crijeva nema, jasno, probavne tvari nemaju se kako upiti, ili se upijaju u smanjenom obujmu. Tako da su apsolutno bolesnici s probavnim tumorima i recimo oni s tumorima glave i vrata najizloženiji, kaže Kust.


Često zbog nuspojava liječenja koje uključuje zračenje i kemoterapiju, pa se kao posljedica javlja otežano gutanje, upala sluznice usne šupljine, manjak sline. Prehrana mora zadovoljavati energetske i hranjive potrebe onkoloških bolesnika. Iako je ona individualizirana, postoje neke uopćene smjernice.


- U globalu, preporučuje se jedna raznolika i uravnotežena prehrana s posebnim naglaskom na biljne namirnice – voće, povrće, cjelovite žitarice, mahunarke tu imaju vrlo, vrlo važnu ulogu... Isto tako preporučuju se nemasni izvori proteina, kaže nutricionistkinja Sandra Krstev Barać, mag. nutr.


Međutim, neke se namirnice trebaju izbjegavati.


- Tu prvenstveno mislim na crveno meso, na procesirane proizvode, isto tako alkohol je piće koje se ne preporučuje u prehrani onkoloških bolesnika. Ali i za zasićene masnoće, to su one koje nalazimo u, primjerice, punomasnim mliječnim proizvodima, i sol bi bilo isto tako dobro ograničiti, kaže Krstev Barać.


Postoje brojne dileme kada je riječ o prehrani onkoloških bolesnika. Jedna od najvećih zabluda, upozorava nutricionistkinja, je da se rak hrani šećerom.


- Osim što su stanice raka dosta prilagodljive, i one u manjku šećera uzimaju sebi nekakve druge izvore energije, ako uklonite šećer, neće hraniti ni zdrave stanice. Međutim, imajući to u vidu, šećer je namirnica koju ipak oportuno treba ograničiti i u prehrani zdrave populacije, a kamoli onkološke populacije, kaže Krstev Barać.


Isto tako, za pacijente koji prolaze kemoterapiju, važan je savjet što jesti prije, a što nakon kemoterapije. Na dan kemoterapije preporučuju se lagani, lako probavljivi obroci koji nisu pretjerano začinjeni i masni poput jogurta, pileće juhe, poširanog jaja jer daju energiju. 


Što se pak dodataka prehrani tiče, i ovdje postoje brojne zablude. Mnogi su skloni posegnuti za njima, i to bez znanja liječnika. Dodaci prehrani, ističe nutricionistkinja Sandra, mogu umanjiti djelovanje same terapije. Međutim, dodaje, postoje neki dodaci prehrani koji su se pokazali korisni kod onkoloških bolesnika. 


- Tu prvenstveno mislim na vitamin D, na kurkumin, na omega 3 masne kiseline i tome slično, kaže.


Bitno je uzimati ih u dogovoru s liječnikom i stručnom osobom. Također, već pri samoj dijagnozi bolesti bolesnicima se preporučuje osvijestiti važnost prehrane.


Pravilna prehrana saveznik je u borbi protiv malignih oboljenja, ali i u prevenciji, pa obratite pozornost na vaše jelovnike.


Više pogledajte u videu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!