U CheckPoint centru građani se mogu besplatno testirati na HIV

24.01.2023.

07:03

Autor: Zdrav život/HRT

U CheckPoint centru građani se mogu testirati na HIV

U CheckPoint centru građani se mogu testirati na HIV

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Godine 1981. prvi je puta zamijećena nova bolest koja uzrokuje oštećenje imunološkog sustava u do tada zdravih ljudi. Privukla je pažnju čitavog svijeta. Riječ je o sidi. Do sada je od side umrlo preko 32 milijuna ljudi. No, zahvaljujući napredovanju medicine, zaraženi ovim virusom dosegnu normalan životni vijek.

Prije 33 godine objava Freddieja Mercuryja da boluje od AIDS-a, bila je veliki šok i početak jednog novog vremena. On je uskoro i umro, a od poznatih koji su priznali da boluju od AIDS-a i jednim dijelom pomogli u skidanju stigme oko te bolesti su i slavni košarkaš Magic Johnson, te glumac Charlie Sheen. 90-ih je tema side bila uvelike prisutna u javnom prostoru, o njoj se pričalo, učilo u školi. No posljednjih godina sve se rjeđe spominje. Zato nas je i zanimalo kakva je danas epidemiološka situacija.

- U Hrvatskoj se u posljednjih pet godina bilježi oko 90 osoba kojima se novodijagnosticira HIV infekcija i AIDS. Konkretno, u prvih 11 mjeseci 2022. je bilo zabilježeno 100 osoba kojima je dijagnosticirana HIV infekcija. Nešto je malo više ove godine zabilježeno nego prošle godine kada je bilo 77, a to je zato što smo imali dio ljudi koji su se doselili u Hrvatsku, koji su došli kod nas na liječenje, kaže spec. epidemiologije Tatjana Blažić Nemeth, dr.med.

To znači da je epidemiološko stanje relativno povoljno, procjenjuje se da je rizik zaraze HIV-om nizak i iznosi dvije oboljele osobe na 100.000 stanovnika, dok je u ostatku Europe taj broj skoro duplo veći.

- Kod nas, ta infekcija, više pogađa osobe koje imaju ponašanja koja ih dovode u veći rizik za infekciju, primjerice, osobe koje injektiraju droge, a ne koriste sterilan pribor, onda osobe koje češće mijenjaju partnere, ili imaju više partnera, a ne koriste zaštitu kondomom. Dakle, više vezano uz rizična ponašanja, u općoj populaciji to nije prošireno, kaže dr. Nemeth Blažić.

Nekada je AIDS bila smrtonosna bolest, no danas na sreću, postoje lijekovi koji su uspješni, te osobe zaražene tim virusom mogu doživjeti normalan životni vijek.

- Pod uvjetom da uzimaju redovno terapiju, idu na kontrole kod infektologa, dakle, prate svoje stanje i postignu nemjerljivu razinu virusa u krvi i ono što je još dobro u toj situaciji, te osobe nisu zarazne za druge, čak ni u slučaju spolnog odnosa sa svojim spolnim partnerom, i ako ne koriste zaštitu, kaže dr. Nemeth Blažić.

Uvijek iznova treba napominjati da osobe zaražene virusom HIV-a dugi niz godina ne moraju imati nikakve simptome ili oni barem nisu specifični, pa osobe ne razmišljaju o testiranju, a tada se već virus razmnožio u krvi, te je tada i liječenje manje uspješno.

- Zato mi uvijek podsjećamo da je važno razmišljati o rizicima ili ako je netko bio u nekoj situaciji gdje se mogao izložiti virusu da se testira. Testiranje je jedini način kako se ova bolest može otkriti i u ovoj početnoj fazi kada nema simptoma, jer je tada liječenje uspješnije, kaže dr. Nemeth Blažić.

U Zagrebu se može testirati u CheckPoint centru gdje se ujedno osobama koje sumnjaju da su zaražene pruža psihološka podrška, no njihovu su stručnjaci dostupni i za savjetovanje koje se tiče bilo koje teme vezane uz spolno zdravlje.

- Puno posla ima, puno nam se građana javlja, i svakoga tko nam se javi tretiramo s maksimalnim poštovanjem. Ne postoje glupa pitanja, ističe Davor Dubravić, HUHIV.

Psiholog nam objašnjava kako, ne samo da postoji stigma kad je u pitanju zaraza virusom HIV-a, već je ljudima neugodno pričati o bilo kojem problemu vezanom uz spolno zdravlje, te se teško odlučuju za obraćanje stručnoj osobi, pa i liječniku.

- Kad osoba dođe na testiranje, može osjećati nekakvu nelagodu, nekakav strah, to je strah koji proizlazi iz brige prema sebi, iz brige prema svojim spolnim partnerima. Ako je rezultat pozitivan, dakle, ako smo primijetili neku infekciju, tu, onda malo savjetujemo. Što sad dalje, koje odluke sada treba donijeti, kaže psiholog Dubravić.

Isto tako, smatra psiholog, u stanju šoka mogu se donijeti i odluke koje nikako neće biti dobre za život zaražene osobe.

- Meni je teško zamisliti da bi osoba koja živi s HIV-om to trebala reći, primjerice, na poslu, s obzirom na to da sama infekcija ne utječe na radnu sposobnost, primjerice, niti ne može nekako dovesti u opasnost druge kolege, to je zapravo privatna informacija i svaka osoba koja to nekome kaže treba prethodno donijeti odluku, kaže Dubravić.

Prema mišljenju stručnjaka, u Hrvatskoj još uvijek ne postoji atmosfera, niti ta razina osviještenosti, da bi se o tako delikatnim stvarima moglo otvoreno pričati bez posljedice. No, iskrenost prema spolnom partneru ili partnerici ovdje se podupire.

- Odgovorno je o spolnom zdravlju, općenito uvijek razgovarati sa svojim spolnim partnerima, to ću uvijek ljude ohrabriti zato što bismo htjeli imati te informacije, htjeli bismo donijeti dobre odluke za sebe, kaže Dubravić.

I na kraju poruka svima koji sumnjaju da su imali rizična ponašanja - s virusom HIV-a danas se živi, posebice ako se otkrije na vrijeme. Vrata CheckPoint centra su vam otvorena.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!