Zvukovi mogu djelovati blagotvorno na naše zdravlje

11.11.2022.

07:00

Autor: Zdrav život/HRT/V.G.

Terapija zvukom

Terapija zvukom

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Zvukoterapija postoji od davnina, a svoj učinak temelji na činjenici da svaki organ u tijelu ima svoju svoju rezonanciju. Sa zvukoterapijom danas se liječi nedostatak koncentracije, libida, umanjuju se posljedice stresa, ubrzava se oporavak nakon kemoterapije. Kako terapija zvukom funkcionira, saznali smo od liječnice Petre Crnetić.

 Terapija zvukom podrijetlo vuče još iz drevnih civilizacija, no napredna tehnologija je omogućila da se ovaj pristup danas istraži, popularizira i koristi na inovativne načine.

- Zvukoterapija postoji od davnina, to nije nešto novo, međutim, s napretkom današnje tehnologije ona je postala mjerljiva. Tako na primjer ako utječete zvukom na stanja mozga, vi to možete vidjeti na jednom EEG uređaja, kaže Petra Crnetić, zvukoterapeutkinja.

- Svaki organ na tijelu, svaki sustav na tijelu, ima svoju vibraciju i s tom vibracijom se može uči u rezonancu tako da je se pomiče u malim pomacima prema gore i li dolje, zavisi o tome kako on radi, je li radi u hiper ili u hipu.

Poteškoće s koncentracijom, libido, stres, bolovi, oporavak nakon kemoterapije, autizam, posljedice covid-a i nesanica samo su neki od razloga zbog kojih se dolaze kod Petre na zvukoterapiju.

- Vrlo često ljudi koji nemaju dovoljno delta sna se ujutro probude i nisu dovoljno naspavani, umorni su. Ja u principu uzimam vilicu iniciram binauralne beatove, to su dvije frekvencije s vrlo malom razlikom. Ulazim u rezonancu s otprilike od 1 do 4 herca što odgovara delta stanju, pojašnjava Crnetić.

Zvuk se može dobiti analogno korištenjem instrumenta te digitalno proizvodeći frekvencije. Iako se putem interneta može pronaći različite zvučnoterapijske kompozicije, to ne znači da su sve jednako dobre, učinkovite i sigurne za korištenje.

- Postoji jako puno glazbe na YouTube, ovakve, bazirane na frekvencijama i terapijski zvukovi. Ne znate tko je to napravio, koji su protokoli unutra. Kad se izlažete frekvencijama nije zezancija, nemojte si naštetiti. Druga stvar su formati, ne možete slušati terapijski zvuk u mp3 formatu, on mora biti puni zvuk da bi dobili učinak, kaže Crnetić.

Kako bi svoju Blackbird metodu, koju je razvijala niz godina, učinila dostupnom svima Petra je zajedno s poslovnom partnericom razvila tehnološki inovativan proizvod – zvučnu kapsulu.

- Nije niti lijek, niti je dodatak prehrani jer se ne uzima oralno, a niti je klasičan medicinski proizvod, to je tehnološki proizvod, kaže Lara Ljubičić, partnerica projekta.

- Postoji u digitalnom i u fizičko obliku. U fizičkom obliku je kapsula pakirana u bočice, a kapsula sadrži kod, koji se unosi na našu platformu i koji u sebi sadržava pravo korištenja, odnosno slušanja odabranih terapija.

- Razlika je između individualnog tretmana je za početak u minutama djelovanja. U 10 minuta vi rješavati konkretan problem, na primjer bol, koji je trenutačan, i on će riješiti tu posljedicu, ali neće otići u uzrok. Ako trebate uzrok, onda je individualni pristup puno efikasniji, kaže Crnetić.

- Petrina metoda, Blackbird metoda, sintetizira u sebi razne primjene, tehnike, znanja i principe. Ona je omogućila da učinke individualnih zvučnih terapija možemo prenijeti i ponuditi svima, govori Ljubičić.

Tako je zahvaljujući digitalnoj tehnologiji terapija zvukom pronašla širu primjenu. No holistički pristup te uklanjanje uzroka poremećaja, a ne samo simptoma, dobit ćete jedino na tretmanu kod certificiranog zvukoterapeuta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!