Zašto je česta i duga upotreba kapi za nos štetna?

19.11.2022.

07:00

Autor: Zdrav život/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Alliance Images / Shutterstock

Koliko često koristite kapi za nos? Jeste li među onima koji ne mogu zamisliti da ih ne drže pored noćnog ormarića? Otkrivamo zašto je njihova česta i duga upotreba štetna, te kako izgleda proces odvikavanja.

Imate li uz sebe kapi za nos? U razdobljima u kojima patite od prehlade, respiratorne infekcije, virusnog rinitisa, one su dragocjeni pripravak i kod pacijenata koji imaju kroničnih problema s nosnom opstrukcijom.


- Kapi za nos uglavnom imaju derivate efedrina, epinefrina, ksilometazolina, to su dugodjelujući ili kraćedjelujući spojevi koji uzrokuju vazokonstrikciju - stisnu nosnu sluznicu i povećaju slobodan prostor u nosu kroz koji se može disati, objašnjava dr. sc. Andro Košec, dr. med., spec. otorinolaringologije i kirurgije glave.


Efekti su sjajni, objašnjava liječnik, ali kratkotrajni. Traju do osam sati i zahtijevaju ponovnu aplikaciju. Preporuka je ne koristiti ih dulje od deset dana.


- Zamislite efekt kao stiskanje krvne žile, doslovce kao da je manualno malo držite predugo zatvorenu. To će smanjiti volumen nosnog prostora, odnosno sluznice, ali to za sluznicu nije prirodno stanje. Nos ima svoj ciklus i zahtijeva i da se jedna i druga strana izmjenjuju svakih 6-8 sati kako bi sluznica mogla imati svoj život kakav je majka priroda zamislila, kaže Košec.


Kapima na umjetan način taj ciklus mijenjamo i ako to traje predugo, može se dogoditi neugodan fenomen - da naša nosna sluznica pokuša prevladati našu intervenciju kapima i dodatno se napuhuje. Moramo spomenuti i psihološku ovisnost, kad je pacijent uvjeren da ne može bez kapi.


Košec za kaže kako bi za odvikavanje prvi odgovor bio posjetiti otorinolaringologa. 


- Naravno, možemo i sami poduzeti neke druge mjere prije nego dođe do toga, a to je da se držimo propisane duljine trajanja takve terapije i da pričekamo da veliki dio tih viroza prođe samo. Ako još uvijek nismo zadovoljni, dolazi u obzir korištenje preparata s kortikosteroidima koji se također mogu koristiti u nos i koji unatoč raširenom strahu od kortikosteroida nisu škodljivi, nisu opasni, a predstavljaju idealnu mjeru ako tijekom jednog, dva tjedna nismo zadovoljni kvalitetom nosnog disanja, kaže Košec.


Dugoročne nuspojave čestog i dugog korištenja kapi za nos mogu biti stanjivanje nosne sluznice, lakše krvarenje i gubitak kvalitete nosne sluznice. Košec predlaže korištenje fizioloških otopina.


- Fiziološka otopina, morska voda su naši prijatelji jer pomažu nosu da radi ono što on radi i sam, a to je da sa sluzničkih površina ukloni alergene, nečistoće, prašinu, objašnjava Košec.


Jesen nam je relativno blaga, no lagano počinje sezona grijanja. Košec kaže da ona za zdravlje našeg nosa, odnosno respiratornog sustava znači opterećenje.


- Suhi zrak, koji ima drugačiji raspored čestica, je veće opterećenje na naš dišni sustav, prije svega na gornji dišni sustav, čija je zadaća inače da filtrira, grije i vlaži zrak koji prolazi kroz nos na putu do pluća, da bi pluća imala optimalan zrak iz kojeg onda dalje mogu vršiti izmjenu plinova i zapravo svoj posao, kaže Košec, i poručuje:


- Ljudi jako vole disati dobro, što je prirodno i normalno, ali je idealno ako se to može postići na prirodan način korištenjem svih raspoloživih preparata, kroz adekvatno djelovanje i adekvatnu duljinu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!