Poremećaji glasa kod djece i mladih, savjet stručnjaka

08:06 / 19.04.2022.

Autor: Zdrav život/HRT

Poremećaji glasa kod djece i mladih

Poremećaji glasa kod djece i mladih

Foto: HRT / HTV

Zdrav dječji glas preduvjet je za razvoj zdravog glasa odrasle osobe. Stoga skrb za dobar glas u budućnosti počinje vrlo rano, kako bi se spriječili ili na vrijeme prepoznali određeni poremećaji. Jedan od najčešćih je promuklost ili disfonija.

- Gotovo svako peto dijete predškolske dobi ima dugoročno nekakvih problema s glasom. Prema tome, već ovi podaci pokazuju koliko je to zapravo jedan zanemaren problem, kaže spec. otorinolaringologije i fonijatrije iz KBC-a Zagreb docent Ratko Prstačić.

Poput odgajatelja u vrtićkim skupinama, učiteljima u nižim razredima osnovne škole gdje je problematika promuklosti najčešće najizraženija. I roditelji u prepoznavanju simptoma imaju ključnu ulogu – prva sumnja može se javiti ako dijete neadekvatno upotrebljava glas.

- Djeca nesvjesno, u igri, u vikanju, kreštanju, komunikaciji prekomjerno upotrebljavaju i neadekvatno mišiće grkljana i vrata pri proizvodnji glasa i to dugoročno dovodi do toga da se stvaraju zapravo kao mali žuljevi među glasnicama. Nastaju čvorići ili noduli na glasnicama i to je daleko najčešća vrsta promuklosti dječje dobi. Ugrubo da pojasnimo – od desetero dugoročno promukle djece, devet otprilike ima problem vezan uz neadekvatnu upotrebu glasa i zloupotrebu glasa, dodaje Prstačić.

Promuklost kod male djece

Promuklost se najčešće javlja u dobi od 3-6 godine života, više kod dječaka nego djevojčica, ističe docent Prstačić. S njom je povezana i brojnost obitelji. Ono što roditelje treba zabrinuti, svaka je promuklost koja traje duže od dva tjedna.

- Najčešće promukla budu mala djeca. Jednostavno iz razloga jer se žele nametnuti. A kako su najmanja u generalno bučnoj okolini - ona se nametnu tako da zloupotrebljavaju svoj glas na nesvjestan način.

Anomalije, ciste, refluks

Samo 10 posto su svi drugi problemi koji su značajno rjeđi poput kongenitalnih anomalija – ciste, priraslice, neadekvatno razvijene glasnice ili traume kao posljedice poroda. Tu je i refluks.

- To posljedično može utjecati i na hiperkinezu, na neadekvatne kompenzacijske mehanizme i stvaranje čvorića, a da u podlozi bude sam refluks. Kod vokalnih nodula kao najčešće patologije glasnica dječje dobi u pravilu ne treba kirurški intervenirati, nego je potrebno dijete nakon odgovarajuće dijagnostičke obrade, uputiti logopedu. Ponekad je uz logopeda potrebna i psihološka terapija, objašnjava Prstačić.

Glasovna terapija kod djece prolazi kroz nekoliko faza

- Prva faza je ciljana vokalna terapija. Nakon toga sa roditeljima i djecom usvajamo što djeca nepravilno vokalno rade i koje su situacije kada djeca rade zlouporabu glasa i obično su nakon toga promukla. Potom, uz različite vježbe opuštanja, disanja, impostacije glasa - moramo usvojiti način produkcije glasa u svakodnevnu komunikaciju, objašnjava prof. logopedije Ivana Šimić.

Važno je naglasiti da svaki roditelj mora provoditi rehabilitaciju i kod kuće. Ona se može provoditi neposredno i posredno, traje 3-6 mjeseci jednom tjedno po 45 minuta gdje je glavni cilj naučiti dijete kako na novi način producirati glas, usvojiti pravilna vokalna ponašanja, ističe profesorica Ivana.

Na glas valja posebno paziti u pubertetu

- Češće kod dječaka nego kod djevojčica zna se desiti puberfonija. To je jedan poremećaj glasa kada dječaci ne poprime muški glas, odnosno ostaju u takozvanome dječjem registru. Dolaze roditelji u naš fonijatrijski centar gdje nakon dijagnostike koju rade naši fonijatri, rehabilitaciju radimo mi logopedi, dodaje.

Pojavnost glasovne patologije se može prevenirati pomoću vokalne higijene, savjetuje. Ne bi se trebala jesti hrana koja iritira larings, trebalo bi se piti dovoljno tekućine i ne nadglasavati buku.

Zdrav čovjek ima i zdrav glas, stoga ga već u najranijoj dobi treba njegovati i očuvati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!