Što je prehrana raznolikija, veća je šansa da će dijete ostati zdravo

04.11.2022.

08:16

Autor: Zdrav život/HRT/V.G.

Kvalitetnom prehranom do snažnog imuniteta

Kvalitetnom prehranom do snažnog imuniteta

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Svako dijete se rađa s određenim prirođenim imunitetom, ali svi imuni mehanizmi nisu u ranoj dobi još potpuno zreli. Doticaj s okolinom stimulira naš imunitet da se dograđuje. Zbog prirodnog procesa sazrijevanja imuniteta, infekcije su stoga češće, ali postoje smjernice kako taj proces olakšati i ojačati imunitet.

Kako zimi ojačati svoj imunitet - posebno je aktualna tema dolaskom hladnijih mjeseci, a time i gripe i prehlade i raznih viroza. Poznato je da djeca u ranijoj životnoj dobi, zimi u kolektivu, poput vrtića i škole, često obolijevaju od infekcija, respiratornih ili crijevnih. Kako ojačati njihov imunitet, i može li se on osnažiti samo prehranom?

- Prehranom se zaista može ojačati imunitet. Zapravo je prehrana izuzetno bitna kad govorimo o imunitetu, zato što je veliki dio imunološkog sustava upravo smješten u probavnom sustavu, kaže Vedrana Đučkić, mag. nutricionizma.

Kvalitetnom prehranom koja sadrži namirnice iz svih skupina vitamina i minerala možemo dobiti sve što nam je potrebno da osnažimo imunitet. Sve to pod uvjetom da crijevo nije propusno.

- Jako je važno paziti na njihov probavni sustav, i tu nam svakako mogu pomoći proizvodi koji sadrži probiotske mikroorganizme; jogurt, kefir, znači, koji sadrži mikroorganizme iz rodova laktobacila i bifidu bakterija, govori Đučkić.

Ono što sve roditelje koji imaju male izbirljivce, koji odbijaju sve što nalikuje na voće i povrće, zanima, jest koliko voća im uistinu utjecaj na zdravlje djeteta?

- Već recimo, 50 grama naranče, što je nekakva trećina, ili polovica, ovisno o veličini ploda, ima 47 mg vitamina c. isto tako, recimo, kivi, već 50 grama kivija će imati 32 mg vitamina C, kaže mag. nutricionizma.

U prehranu djece zimi, svakako treba uvrstiti lisnato zeleno povrće, brokulu, kelj, prokulice. Svi oni imaju povećani udio vitamina c koji je prva linija obrane od štetnih mikroorganizama.

- Isto tako trebamo unositi namirnice tipa mrkve, trećina šalice, 50 g, će sadržati određenu količinu potrebnu betakarotena, kao izrazito jakog antioksidansa, bitnog za zdravlje, savjetuje Đučkić.

Što je prehrana raznolikija, veća je šansa da će dijete ostati zdravo. No poništavamo li unosom nezdrave hrane dobrobiti one nutritivno bogate?

- Veliki unos nezdravih namirnica, recimo, pržene hrane, slatkiša i slično, jako negativno utječe na sluznicu crijeva. I time narušava tu mikrobiotu, narušava odnos dobrih i tih loših bakterija. I kada te loše, koje su svakako, posljedica unosa šećera, tih jednostavnih ugljikohidrata.
Kad loše bakterije prevladaju, onda nam pada imunološki sustav, upozorava Đučkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!