Poremećaji spavanja mogu se trajno riješiti

16.12.2021.

12:22

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT/M.L./D.S.

Poremećaji u spavanju mogu se trajno riješiti.

Poremećaji u spavanju mogu se trajno riješiti.

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Svi mi smo se barem jednom u životu susreli s problemom nesanice, a neki podaci kažu kako 26 posto Hrvata pati od nje, od toga 11 posto od težeg oblika. O poremećajima spavanja u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" govorio je doc. dr. sc. Domagoj Vidović, dr. med. s Klinike za psihijatriju Vrapče.

Doc. dr. sc. Domagoj Vidović, dr. med. s Klinike za psihijatriju Vrapče kaže kako smo sve više izloženi poremećajima spavanja radi načina života, navika i promjena u načinu svakodnevnog funkcioniranja, no treba znati razliku između poremećaja spavanja i nespavanja radi nekog važnog događaja tog dana, naglašava.


- Pomoć treba potražiti onda kada je to učestalo i kada remeti naše svakodnevno funkcioniranje tijekom duljeg vremenskog perioda. Primjerice, ako vidimo da imamo problema sa spavanjem, s usnivanjem i održavanjem sna, ili smo jako umorni tijekom dana, onda se treba obratiti stručnjacima i potražiti pomoć, kaže Vidović.


Poremećaji spavanja mogu se trajno riješiti


Jedan od poremećaja spavanja je i apneja, pri kojoj osoba koja spava opetovano prestane disati, a Vidović ističe kako se najčešće pojavljuje kod muškaraca srednje i starije životne dobi. 


- Kad nam dođu pacijenti s nesanicom, oni dođu sa svojim pritužbama da se ne mogu naspavati i da su umorni, a pacijenti s apnejom kažu da ih je "žena natjerala" da dođu, jer hrču i prestanu disati po 10-20 sekundi. To je glavna razlika u prezentaciji, odnosno u pritužbama onoga što nam pacijenti kažu kada dođu u ordinaciju, kaže i dodaje kako hrkanje može biti jedan od indikatora apneje, no postoji puno ljudi koji hrču, ali nemaju opstruktivnu apneju. 


- Postoji drugi niz simptoma poput zamijećenog prestanka disanja, izražene dnevne pospanosti i umora, inverzije krvnog tlaka, jutarnje glavobolje, često mokrenje usred noći i suhoća usta, kaže.         

                   

Detektiranje problema je početak rješavanja istog, a Vidović kaže kako se poremećaji spavanja mogu trajno riješiti. 


- Imamo pacijente koji su u tretmanu petnaestak godina. Zlatni standard liječenje opstruktivne apneje je primjena CPAP uređaja, odnosno malog aparata koji lagano upuhuje zrak. Na taj način se dišni putevi, koji su u apneji ili potpuno zatvoreni ili je njihov promjer znatno smanjen, lagano pod pritiskom zraka otvaraju, protok zraka je stalno održan, razina oksigenacije u krvi je primjerena i osoba se ne budi zbog pada kisika u krvi, objašnjava Vidović i dodaje kako se kod pacijenata koji dugi niz godina koriste CPAP uređaj može primijetiti poboljšanje u fizičkom i psihičkom zdravlju. 


- To je nešto što želimo postići kod svakog našeg pacijenta, jer na taj način smanjujemo rizične čimbenike za najčešće zdravstvene probleme kao što su srčani i moždani udari, visoki tlak, bolesti srca i šećerna bolest, od koje najveći broj naše populacije i umire, rekao je.


Treba izbjegavati korištenje elektroničkih uređaja prije spavanja


Vidović je istaknuo kako treba izbjegavati elektroničke uređaje prije spavanja, pogotovo mobitele i ostale gadgete. 


- Oni traže našu aktivnu pažnju, ako surfamo onda moramo stalno dodirivati ekran. Mobiteli su "smrt" za spavanje jer je njihova svjetlost specifična i djeluje jako razbuđujuće, te se nikako ne preporučuje osobama koje imaju problema sa spavanjem korištenje mobitela sat do dva prije spavanja, upozorava.


U Hrvatskoj postoji čitav niz zdravstvenih ustanova za poremećaje spavanja, a Klinika za psihijatriju Vrapče je u posljednjih pedesetak godina postala perjanica hrvatske somnologije. 


- Nas pet djelatnika u Centru za poremećaje spavanja smo licencirani somnolozi od strane Europskog društva za istraživanje spavanja, što nas čini vrlo rijetkom ustanovom s tako odličnim uspjehom, zaključuje Vidović.

                

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!