Što kada hormoni nisu uravnoteženi?

16.12.2021.

09:56

Autor: Zdrav život/HRT

Kad hormoni nisu uravnoteženi

Kad hormoni nisu uravnoteženi

Foto: Zdrav život / HRT

Hormone proizvode endokrine žlijezde kao što su hipofiza, štitnjača, gušterača. Proizvode ih i jajnici, a testisi kod muškaraca. Ipak, hormonalni disbalans višestruko više pogađa žene.

- Najvažniji razlog tome je zapravo menstruacijski ciklus – jedan od najsloženijih bioloških procesa u ljudskom organizmu, koji zapravo ženu svaki mjesec priprema za možebitnu trudnoću i zapravo da bi se dogodila ili trudnoća, ili menstrualni ciklus, uključeni su svi hormoni u tijelu žene i zapravo oni svi moraju lijepo funkcionirati poput orkestra, kazala je spec. ginekologije i porodništva, subspec. humane reprodukcije i endokrinologije prof. dr. sc. Ana Tikvica Luetić, dr.med.

Za normalni menstrualni ciklus važni su hormoni štitnjače, nadbubrežne žlijezde, metabolizam inzulina, normalna tjelesna težina i manja izloženost stresu. Kada navedeni faktori ne funkcioniraju dobro, dolazi do hormonalnog disbalansa.

- Općenito se može reći da stresan život, premalo spavanja, preobilna prehrana životinjskim mastima i ugljikohidratima, prekomjerna tjelesna težina, isto tako što vidimo kod mladih cura, malnutricija, zatim ekstenzivno, preekstenzivno vježbanje, noćni rad na primjer, dodala je.

Kao i izloženost toksinima, konzumiranje psihoaktivnih lijekova, a neki čak spominju kako i loša cirkulacija može biti uzrok hormonalne neravnoteže.

- Tu imamo priču i vice versa – i spolni hormoni žene utječu na lošu cirkulaciju, zato mi vidimo da žene nakon pedesete godine uslijed nedostatka estrogena imaju lošu cirkulaciju. I zbog toga što im estrogen nedostaje u smislu endotela krvnih žila, a isto tako gubi se taj povoljan učinak na lipide, lipidogram – tako da, tu imamo priču da djeluje jedno na drugo, poručila je prof. dr. sc. Tikvica Luetić.

Poremećena hormonalna ravnoteža može dovesti i do ozbiljnijih zdravstvenih stanja kao što je sindrom policističnih jajnika, usporen ili ubrzan rad štitnjače.

- Mogu dovesti i do izostanka ovulacije, što pacijentice neće primijetiti ako imaju uredne menstrualne cikluse da nemaju ovulaciju, ali kada dođe do pokušaja ostvarivanja trudnoće, bit će problema i javit će se svom ginekologu. Osim poremećaja menstrualnog ciklusa, imamo i poremećaj kože i kose koji su česti uz poremećaj spolnih hormona. Oni će najčešće biti povezani kod mladih žena sa sindromom policističnih jajnika, naglasila je specijalistica ginekologije i opstetricije Lana Leko, dr.med.

- Negdje deset, trinaest posto žena, pa do petnaest posto žena ima tu dijagnozu i zapravo je ona definitivno povezana s poremećajima hormona, naročito spolnih, a tu imamo i umiješanost inzulina i nekih drugih sudionika u ljudskom metabolizmu, dodala je Tikvica Luetić. 


Na promjenu tjelesne težine također treba obratiti pozornost jer ona može ukazivati i na karcinom dojke primjerice,ili endometriju. Disbalans spolnih hormona vidljiv je i u prirodnom ciklusu žene, razdoblju perimenopauze gdje dolazi do promjene raspoloženja, valunga, nesanice i ostalog.

- Hormoni se provjeravaju iz krvi, laboratorijskim pretragama, a kada i koliko često, to odlučuje ginekolog individualno. Ako žena nema poremećaj menstrualnog ciklusa ili ikakve druge probleme, ona ne mora vaditi spolne hormone, nema nekakvog preventivnog pregleda spolnih hormona, kazala je Lana Leko, dr.med.

Ako je osoba upućena na vađenje spolnih hormona, bitno je obratiti pozornost na vrijeme.

- Određeni hormoni su u prvoj fazi ciklusa, a određeni su u drugoj fazi ciklusa. To ovisi i to ginekolog striktno kaže, naglasila je.

Čest je mit kako i kontraceptivne pilule poremete normalne vrijednosti hormona. Naprotiv, koristi se kao metoda dovođenja hormona u ravnotežu.

- Kontracepcija može biti kontracepcija, a može biti i terapija. Hoće li biti kontracepcija ili terapija, odlučuje ginekolog na temelju pregleda, nalaza hormona, osobne anamneze, a recimo primjer kada su oni terapija je baš sindrom policističnih jajnika, zapravo najčešći, rekla je.

Osim ginekoloških redovitih pregleda, žene trebaju pratiti svoj menstrualni ciklus, obratiti pozornost na probleme s kosom i kožom i promjene raspoloženja. I naravno, težiti što zdravijem životu koji podrazumijeva dovoljno sna, uravnoteženu prehranu, unošenje vitamina D i tjelovježbu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!