Predstavljen edukativni video o HPV-u u sklopu "Budi mRAK" kampanje

17.01.2022.

14:52

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: K.unshu / Shutterstock

Studenti medicine udruženi u međunarodnu Udrugu CroMSIC napravili su, u nastavku javnozdravstvene i edukativne kampanje "Budi mRAK", animacijski video o HPV-u kako bi javnost i mlade educirali o prevenciji i zaštiti od tog zloćudnog virusa koji može uzrokovati čak šest vrsta raka.

Iz udruge su u ponedjeljak priopćili da je u Hrvatskoj već više od desetljeća dostupno cjepivo protiv HPV-a, no unatoč velikim naporima raznih stručnjaka iz zdravstvenog sustava procijepljenost je i dalje niska, kao i znanje o HPV infekciji i cjepivu.


Upozorili su kako svaki drugi roditelj u Hrvatskoj ne zna da HPV može uzrokovati čak šest vrsta raka, dok svaki treći niti ne zna da postoji besplatno cjepivo za sve mlade do 25. godine, pa je zbog toga i pokrenuta ova kampanja kako bi informirali i educirali mlade, ali i širu javnost. 


Nedavno objavljena studija, ističu, govori o impresivnim podacima da cjepivo protiv HPV-a štiti od raka vrata maternice za čak 90 posto. 


- Iako postoji prostor za napredak liječenja malignog oboljenja, kao i probirnih testova, redovna i pravilna upotreba prezervativa prilikom svakog oblika spolnog odnosa, cijepljenje protiv HPV-a, kao i redoviti odlazak na ginekološke preglede su efikasne preventivne metode koje mogu smanjiti incidenciju malignog oboljenja uzrokovanog HPV-om, navodi se u videu. 


Animacijski video "Budi mRAK - HPV infekcija" samo je dodatni alat u sklopu projekta koji služi edukaciji opće populacije o ovoj infekciji, a ovo je prvi put da je u Hrvatskoj napravljen animacijski video koji je namijenjen javnosti kako bi educirali, ponajprije mlade, o HPV-u, prevenciji i zaštiti od ovog zloćudnog virusa.

Od 2019. godine projekt se provodi uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba te uz odobrenje Ministarstva znanosti i obrazovanja, a poseban naglasak stavljen je na tumore uzrokovane HPV infekcijom i uspješnoj prevenciji raka - cijepljenju protiv HPV-a.

Unatoč pandemiji COVID-a koja je puno toga promijenila, "Budi mRAK" kampanja pokrenula je i objavila digitalni newsletter "Budi mRAK roditelj", namijenjen mladima i njihovim roditeljima kako bi im na što bolji i pristupačniji način objasnili sve o HPV-u, kao i dobrim stranama cijepljenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!