Prva kumica Dolca već 58 godina ima svoje mušterije

17.01.2020.

10:56

Autor: Iva Hren/HRT

-

-

Foto: - / -

Đurđica Janušić bila je model za skulpturu kumice "Barice", spomenik akademskog kipara Josipa Gračana. Napravio ju je u čast svim kumicama koje prodaju na Dolcu.
Kip kumice Barica simbol je Dolca i nalazi se na vrhu stepenica najpoznatije zagrebačke tržnice.

Skulptura je na to mjesto postavljena 2006. i djelo je akademskog kipara Josipa Gračana. Napravio ju je u čast svim kumicama koje prodaju na Dolcu. Kada je skulptura postavljana, Zagrepčani su joj odabrali ime "Barica". Kumice su žene koje na tržnici prodaju vlastito voće i povrće koje uzgajaju ili domaći sir i vrhnje koje same rade.- Ja sam tu 58 godina i prva sam kumica Dolca. To sam ja. Onaj kip i sve je po meni rađeno, govori nam Đurđica Janušić, poznatija kao kumica "Barica", model za kip.

Kumice su dobile svoje mjesto među hrvatskim velikanima zahvaljujući ideji novinarke HRT-a Branki Šeparović. Kaže da je željela kumicama vratiti nekadašnji sjaj.

- Pozadina svega toga je da su kumice zapravo jedna svjetska i europska vrijednost, taj pojam žene koja zna napraviti sve moguće vrste hrane s jedne strane, a s druge, onda tako lijepo obući u svoju nošnju i donijeti na plac, to je apsolutno svjetski raritet, rekla je Šeparović 2006. prilikom otvorenja spomenika.

Tržnica Dolac je tijekom godina mijenjala lokacije, a na današnjoj, između Trga bana Jelačića, Kaptola i Gornjeg grada, nalazi se od 1930. godine. Dolcem dnevno prođe oko 6.000 građana, a subotom se taj broj penje do 20.000.Gospođa Đurđica kaže da su veliki trgovački centri "pobrali" sve kupce i uništili prodaju na tržnicama. Ipak, ona proda sve što taj dan donese.

- Ljudi kupuju po ovim trgovinama, više nije plac kao što je bio prije 20 godina. To samo imam svoje mušterije, one mi dolaze i ja to prodam. Padala kiša ili ne, ja prodam najviše, rekla je.
Upoznajte Đurđicu - najpoznatiju kumicu zagrebačkog Dolca
Gospođa Janušić od 1962. svoje proizvode nudi na istom štandu kao i danas. Šesta klupa od katedrale je njezina. Uz kupce koji godinama dolaze kod nje upoznala je i mnoge poznate ličnosti poput Margaret Thatcher. Uvijek je vedra, dobre volje i nasmijana. Ako još niste, svakako posjetite Dolac i gospođu Đurđicu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!