Ribafish završio ovogodišnju plivačko-edukativnu akciju RokOtok

27.07.2021.

21:14

Autor: B.A./Hina/HRT

Domagoj Jakopović Ribafish

Domagoj Jakopović Ribafish

Foto: Marko Dimić / PIXSELL

Posljednjim skokom u more s otočića Galovca i plivanjem do mjesta Preko na Ugljanu, Domagoj Jakopović Ribafish završio je u utorak drugu plivačko-edukativnu etapu projekta pod nazivom #RokOtok spojivši novih 17 nastanjenih otoka središnjeg dijela Dalmacije. 

Ribafish je u 24 dana posjetio Krapanj, Zlarin, Prvić, Kaprije, Žirje, Murter, Vrgadu, Pašman, Ugljan, Ošljak, Rivanj, Sestrunj, Zverinac, Iž, Ravu, Dugi Otok i Kornat.


Ovogodišnja plivačka etapa u sklopu projekta #RokOtok počela je 3. srpnja plivanjem od Brodarice do otoka Krapnja, dok se Ribafishu na prvoj dionici pridružilo 60 plivačica i plivača. Sveukupno se preplivalo preko 50 kilometara i na svakom od posjećenih otoka, osim Kornata, održane su interaktivne radionice, potrage za blagom, akcije čišćenja i sakupljanja otpada te edukativne igre u prirodi za djecu, mlade i njihove roditelje.


Zajedno s Ribafishom, neke dionice puta preplivali su i poznati plivači poput Dubravka Šimenca (ambasador Hrvatske turističke zajednice), Dine Levačić (daljinske plivačice te jedine žena iz Hrvatske koja je preplivala kanal La Manche) te Antonije Buličić (daljinske plivačice te prve žene koja je osvojila plivački maraton Preko-Zadar), dok mu se na posljednjoj dionici pridružio i pisac Bruno Šimleša.


Više od 2000 djece i roditelja bilo je na predavanjima i interaktivnim radionicama, više od 30 sati druženja s djecom na radionicama, predavanjima i organiziranim traženjima blaga te je podijeljeno više od 1500 poklona. Održano je 15 akcija čišćenja plaža, postavljeno 16 geocacheova na 16 otoka, s plaža je sakupljeno više od 100 kilograma otpada. 


Prilikom završetka druge etape #RokOtoka, Ribafish je izjavio kako je obećao sinu da će zajedno posjetiti svih 50 nastanjenih hrvatskih otoka "i eto nas danas na više od pola prijeđenog puta".


- RokOtok je prerastao u projekt koji je dotaknuo mnoge otočane i otočanke te potaknuo na ozbiljno razmišljanje i promjenu navika kod mladih, rekao je i zaželio djeci da u što manjoj mogućoj mjeri provode vrijeme pred ekranima i da se okrenu prirodi. 


Projekt #RokOtok nastao je 2019. u spomen na prerano preminulog dječaka Roka koji je zajedno sa ocem, poznatijim kao Ribafish, želio posjetiti svih 50 nastanjenih otoka naše obale. Njegov otac je projekt realizirao i uz prošlogodišnju pauzu izazvanu pandemijom, ove godine nastavio s plivanjem od otoka do otoka. Po dolasku na otok, Ribafish održava razna predavanja, radionice i zabavne sadržaje za sve uzraste s ciljem podizanja svijesti o problemu provođenja previše vremena pred ekranima i mobitelima, čemu je danas izloženo jako puno ljudi.


Projekt je dobio i nagradu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za doprinos u promicanju pomorske kulture i proglašen najljepšom pričom ljeta 2019.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!