17:18 / 14.07.2021.

Autor: Ana Dobrović/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Ribafish doplivao do Pašmana

Domagoj Jakopović Ribafish

Domagoj Jakopović Ribafish

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

RokOtok stigao je i u Zadarsku županiju. Riječ je o projektu kojim Domagoj Jakopović Ribafish povezuje sve jadranske naseljene otoke u spomen na prerano preminulog sina Roka. Plivačko-edukacijski maraton, kojemu je cilj zaštita mora i okoliša, okuplja najmlađe, ali i sve druge generacije.


Nakon otoka Vrgade, Ribafish doplivao je do Pašmana. U moru i uz njega, na plaži, dočekuju ga najmlađi. 


- Dobro je, zašto ? Jer je o prirodi, da ne bacamo smeće u more, da čistimo to, rekao je Marko Magić.


-  Jer se ovdje priča o održavanju prirode, i čišćenju mora, kazao je Donat Jureško.


A upravo to ključna je poruka ovog projekta. 


- Koliko imaš godina ? 

- Deset 


- Kako se zoveš ? 


- Elena. 


- Što mislite koliko će Elena imati godina kad se ova vrećica razgradi ? Dvadeset godina treba ovoj vrećici da se razgradi ako je sad bacite, ali neće nestati, pretvorit će se u mikroplastiku.Je li zna netko što je mikroplastika ?, upitao je Domagoj Jakopović Ribafish.


Pitanja i odgovori, učenje i igra, okupljaju najmlađe otočane i njihove prijatelje, koji žele čuvati more i naučiti više.


- Tu je na prvom mjestu da ukažemo i mladima i starima, i otočanima i gostima koliko je Jadransko more fragilno, koliko je opasno ne paziti na oneščićenje. Drugi cilj je reći mladima i starima da se više druže, da su manje za ekranima, mobitelima, laptopovima, da jednostavno idu u prirodu, da se druže, kaže Ribafish.

- Velika važnost je što je povezanost i otoci u jednoj rečenici, u njegovom projektu, što je rijetkost, jer je povezanost na otocima najveći problem, njegov cilj je da povezuje plivanjem otoke i educira djecu, kazala je Petra Perinović, direktorica TZ-a općine Pašman.


- Meni se ovo čini super, projekt za dicu, veselili su se, govorimo im danima, drago nam je da im se ukaže na lipotu što imaju, vrijednosti, kaže Ivana Pedišić.


Iako prevruć ljetni dan nije omeo druženje i igru, da je potrajalo još, bilo bi dobro. A potrajat će, jer RokOtok ide dalje, od otoka do otoka. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!