U Jadranu živi više od tisuću vrsta školjaka i morskih puževa. Među njima i dagnje. Ukusne su i može ih se na mali milijun načina spravljat. A imaju, možda je manje poznato, i super moći - proizvode jedno od najjačih ljepila.
05.12.2025.
07:05
Autor: Ana Dobrović/A.D.H./More/HRT
U Jadranu živi više od tisuću vrsta školjaka i morskih puževa. Među njima i dagnje. Ukusne su i može ih se na mali milijun načina spravljat. A imaju, možda je manje poznato, i super moći - proizvode jedno od najjačih ljepila.
U prehrani se dagnje koriste dugo, više od 20 000 godina, o čemu svjedoče brojna arheološka nalazišta.
- Od brojnih vrsta koje obitavaju u Jadranu, dagnja je možda i najpoznatija, zato što je njezina primjena dostupna u više oblika. Služe prvenstveno kao ishrana ljudima od pamtivijeka, skupljajući prirodne populacije, ali i u akvakulturi gdje je najznačajnija vrsta, uz kamenicu, govori doc. dr. Ivan Župan, Sveučilište u Zadru, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu, zamjenik pročelnika.
I njezina ekološka uloga je vrlo velika, jer dagnje su prirodni filteri mora - to je jedna od najvažnijih njihovih uloga.
I prilično su brze u tom poslu - svaka dagnja može filtrirati nekoliko litara mora na sat.
- Tako da poboljšava kvalitetu obalnih voda, njezine ličinke, pošto se radi o plodnom organizmu, služe kao hrana drugim organizmima, kao što su ribe, glavonošci, morske zvjezdače, priča Župan.
U cijelom Mediteranu velik problem su klimatske promjene i porast temperature mora.
- Mi smo u našem laboratoriju za istraživanje mora se okrenuli tome i pokušavamo simulirati različite uvjete koji se javljaju u prirodi, porast temperature, nagle promjene saliniteta, pH vrijednosti i gledamo kako to utječe na populacije dagnje u ovim eksperimentalnim uvjetima, govori Župan.
Cilj je pronaći moguća rješenja u primjeni u akvakulturi ove vrste koja je važna za Hrvatsku, ali i cijeli Mediteran.
Da bi istraživanja bila kvalitetna i uspješna, u laboratoriju se proizvodi i more, odnosno morska voda i fitoplanktoni.
- Uređaj koji imamo služi za proizvodnju fitoplanktona. Preko računala možemo pratiti sve parametre koji se tiču nasada i u njemu je moguće razviti kulturu do zavidnih granica, govori Petar Zuanović, Sveučilište u Zadru, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu. asistent.
A zavidne super moći gledaju se pod mikroskopom.
- Bisusne niti su vrlo zanimljive, radi se o proizvodima bisusnih žlijezda, gdje dagnja u vrlo teškim uvjetima vlažnosti, saliniteta u plimi i oseki, lako prihvaća za podlogu upravo s pomoću bisusnih niti i to je nešto što je zanimljivo za proizvodnju ljepila koja bi imitirala svojstva dagnje, i imali bi primjenu u pomorskoj industriji, medicini, pojašnjava Župan.
Bila bi to izuzetno korisna super moć super ljepila.
A do tada, do novih otkrića, danje se čvrsto drže za svoje podloge, živjeti mogu i više od 50 godina.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora