Duje Šarlija pokazao nam je kako se sade dagnje

08.05.2022.

07:00

Autor: Žana Morović-Rudić/Regionalni dnevnik/HRT

'Sadnja' dagnji

'Sadnja' dagnji

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Dagnje, pedoče ili mušule su zbog prihvatljive cijene najkonzumiranije školjke. Rastu u grozdovima pa se kaže kako se ti crni morski plodovi 'beru'. Najveće i najpunije su ljeti, a tijekom proljeća se 'sade'. Kako - doznali smo od uzgajivača Duje Šarlije.

Pod Velebitom - između Selina i uvale Modrić, Duje je, prije dvadesetak godina, prvi počeo komercijalni uzgoj daganja. Proljetni dani idealni su za sadnju ovih morskih plodova.

- Mi laički zovemo sadnja, ali to je razrijeđivanje - jer budu preguste. Znači kad se razrijede lakše se školjka može širiti, može bolje dobiti hranu i more je lakše oplahuje, objašnjava Duje Šarlija.

Pergolar koji je u moru bio godinu dana. Krcat je mlađi, pa da se školjke ne oštećuju - sve se radi ručno. U svaki pergolar stavi se 6 do 7 kilograma školjki. Dnevno ih Duje napuni 100-tinjak i polaže u more. Za otprilike godinu dana, dagnje će biti zadovoljavajuće konzumne veličine.

Napunjeni pergolari stavljaju se na linije. Na udaljenosti 30 do 40 centimetara. Tako da ima protoka mora pa školjke bolje rastu. Jaka bura, kaže Duje - često čini štetu. Inače, ova je lokacija idealna za uzgoj dagnji.

- Kad je lička kiša velika, tu izvire jako puno vode i mješa se boćata i slatka. Tu je korenat, pošto dagnja stoji i korenat i struja morska donose hranu, objašnjava Duje. A siguran je i prinos - od 20 do 25 tona godišnje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!