Jedinstvenim ljepotama Paklenice i Velebita prošlo 500 trkača iz 16 zemalja

20.06.2021.

20:06

Autor: Žana Morović-Rudić/Dnevnik/B.A./HRT

Velebit Ultra Trail

Velebit Ultra Trail

Foto: Dnevnik / HRT

Ovoga produljenoga vikenda živnula je rivijera Starigrada Paklenice. Pridonijela je tomu i već tradicionalna lipanjska utrka Velebit Ultra Trail. Jedinstvenim ljepotama Nacionalnog parka Paklenica i Parka prirode Velebit danas je prošlo čak oko petsto trkača iz 16 zemalja. 

Velebit Ultra Trail ostat će zapisan kao najmasovnija utrka u Europi tijekom pandemije izazvane koronavirusom. 


- Taj cijeli outdoor ima istu sudbinu kao turizam. Kad se otvara turizam, otvara se i outdoor, kaže Šimun Cimerman, organizator utrke Velebit Ultra Trail.


500-tinjak natjecatelja biralo je stazu među četiri zadane. Vrućina i neugodna sparina nisu poštedjele nijednog trkača. 


Ovaj sportsko-turistički događaj jedva su dočekali i domaćini. 


- U Nacionalnom parku je struktura posjetitelju već godinama bila takva da su stranci bili s udjelom od više od 80 posto. I izostali su, kaže Dragica Jović, voditeljica promidžbe u Nacionalnom parku Paklenica.


Broju posjetitelja iz vremena prije pandemije nadaju se i na ulazima u Park i u malom kampu kojim upravljaju.


- Sad trenutno boravi 60-ak osoba na noćenju u kampu, prešli smo polovicu, dvije trećine kampa su popunjene i mi smo zadovoljni, kaže Jović.


Ovi će se gosti, nakon doručka, odmoriti na plaži.


- Ovo je raj za penjače. Dok se ja s prijateljima penjem po stijenama, supruga i kći uživaju na moru, kaže Przemek Kocemba, turist iz Poljske.


Podgorci vole reći - tu gdje planina ljubi more, doživljaji se sami nameću.


- Tu su poučne staze Mirila, organizirane vođene ture, biciklističke ture, kajaci na moru i rijeci, nabraja Marijana Marasović, direktorica Turističke zajednice Starigrad Paklenica.


Povratak prirodi dobar je način da se što prije odmaknemo od vremena u kojem nam se činilo da smo zaglavili u tunelu epidemije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!