Šjora Ankica, rekorderka u čišćenju ribe: "Život je bio težak, ali veseo"

10.05.2021.

13:27

Autor: Žana Morović-Rudić/More/B.A./HRT

Anka Petešić
Anka Petešić
Foto: More / HRT

Anka Petešić cijeli je život čistila srdele u saljskoj tvornici, a poznata je po tome da je za sat vremena očistila više srdela ili inćuna od bilo kojeg drugog radnika Mardešića - ikad.

Na našim otocima - od Korčule i Visa do Cresa i Lošinja - oduvijek se prerađivala riba. Sredinom prošloga stoljeća bilo je tridesetak otočnih tvornica za konzerviranje ribe. Do danas su opstale samo dvije - na Braču i ova na Dugom otoku. U mjestu Sali gotovo da nema kuće iz koje se nije odlazilo raditi u "Mardešića".


- Ova tvornica za cijeli otok znači puno, za život otoka, kaže Branka Dominis, radnica u pogonu tvornice "Mardešić". 


Strojevi su zamijenili spretne ruke otočana, ali i danas konzerve se pune ručno. 60 posto proizvodnje izvoze u zemlje Europe. Tvornicu krasi stoljetno nasljeđe jednog od najdugovječnijih hrvatskih prerađivača ribe. 


Šjora Ankica je u tvornici ribljih konzervi provela svoj radni vijek - kao i mnoge druge žene iz Sali s Dugog otoka, ali malo koja se može pohvaliti da je najbrže čistila ribu - i svježu i usoljenu, što je još delikatnije.


- Sad nemam te brzine, sad sam stara. Onda sam imala 30 - 40 godina, a sad imam 80, govori nam Anka Petešić.


- Težak je bio život onda, ali je bio veseo. Pjevali smo, radili i našu tvornicu smo gledali kao da je naša, dodaje.


- A ruke su uvijek bile pojedene od krvi od ribe ili od soli, i uvijek su boljele...


I danas je rado u vrtu, ima verdure, onako za sebe. A kad odmara, čita. Anka Pedišić najstarija je i vrlo aktivna korisnica saljske knjižnice. Ima još jednu zanimaciju. Kroničarka je svoga mjesta, a Historijski godovnjak naslijedila je od svojih starih... 


Cijelu priču pogledajte u videu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!