Putovanje u prošlost: obišli smo najveću fortifikaciju na Jadranu

21.08.2022.

15:29

Autor: Marko Percan/More: Pula/HRT

Cijela utvrda je veliki muzej na otvorenom

Cijela utvrda je veliki muzej na otvorenom

Foto: More: Pula / HRT

Znate li na kojem se otoku nalazi najveća fortifikacija na Jadranu? Evo male pomoći. Taj je otok manji brat puno poznatijeg velikog brata. A taj otok ima i svoju lučicu Sv. Mikule, iz koje krećemo na istraživanje...

Točan odgovor je - Mali Brijun. Ovaj manje poznati brijunski otok skriva najveću obalnu utvrdu. 


Impresivna tvrđava Brioni Minor danas je dom umjetnika, a nekad je bio točka s koje se kontrolirao ulaz u Pulu kroz Fažanski kanal.


Idemo zato odmah do najviše točke gdje nas čeka vodičica Branka. Odavde se vidi gotovo pola istarskog priobalja.


- To je bio strateški važan položaj za Austro-Ugarsku. Tu je Fažanski kanal i ulaz sa sjeverne strane u tadašnju glavnu ratnu luku Pulu, objašnjava nam Branka Biloš, vodičica NP-a Brijuni.


Sama utvrda toliko je velika da ju je teško snimiti izvana. Ukopana je u stijenu, a ima više od 300 prostorija. 


Ulazimo u jedno gnijezdo za mitraljesca. Možemo zamisliti nekog vojnika prije 100-120 godina koji je došao na službu iz neke pokrajine austrougarskog carstva i koji je ovdje vrebao na neprijatelja. Ono što je zanimljivo, još je vidljivo tko je izgradio ovu kupolu, a time i naoružanje - to je Škoda.


Za ukupno 10 topova brinula se posada od 530 vojnika. Cijela utvrda je veliki muzej na otvorenom. Tu je i Škodin top iz 1898.


- To je jedan od četiri Škodina topa, dva su ostala sačuvana, ostale su Talijani odnijeli kad su došli na vlast. Domet je bio 20 km, okrenuti su prema sjeveru, čuvali su sjevernu stranu ulaza u Fažanski kanal, kaže Branka.

Vodičkinja i HRT-ov novinar u utvrdi

Vodičkinja i HRT-ov novinar u utvrdi

Foto: More: Pula / HRT

Posjet ovoj utvrdi putovanje je u prošlost. Sve je ostalo u originalu, kao nekada, pa tako i dizalo kojim je ovdje na zadnju etažu utvrde dolazilo streljivo za naoružanje. U skladištu za granate našli smo čak i stare sanduke, barutno punjenje iz vremena JNA.


Naredbe su izdavane primitivnim telefonom. 


- Ove cijevi prije 120 godina bile su neka vrsta telefona, zvučni signali su se odašiljali od topova pa do kazamata na vrhu, objašnjava vodičica Branka.


A mi se od vrha spuštamo skroz do podruma. Ulazimo u kotlovnicu cijele utvrde. Tu je stari parni kotao, cijela utvrda struju je dobivala s pomoću njega. Ne samo utvrda nego i golemi reflektori koji su noću osvjetljivali Fažanski kanal.


No sva ova oprema i naoružanje nikad nisu korišteni. S utvrde nikad nije ispaljen nijedan metak. Kaže se da je bila zastarjela čim je sagrađena. No možda je i neprijatelj znao da ovdje nema što tražiti. 


- Na sreću, nije bila u vojnoj funkciji, a lijepo je naglasiti da već 20 godina služi kulturnoj svrsi, kaže Branka.


I za kraj jedna zanimljivost. Jeste li znali da je poznata tvrtka Siemens imala svoj pogon na Malom Brijunu? Zdanje iz 1886. Austrijanci su podignuli prije gradnje utvrde kako bi ovdje proizvodili opremu za samu utvrdu i tako ušparali.


Od tada su prošla stoljeća. Polako je otok sebi vratila priroda. Duh starog carstva može se osjetiti još samo u impresivnoj utvrdi. No čarobni Mali Brijun krije još puno priča... Koje ćemo otkriti u nekoj drugoj epizodi pulskog izdanja HTV-ove emisije More.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!