Gotovo 250 tradicionalnih istarskih kolača zamirisalo je Vižinadom.To je najslađa manifestaciju u Istri, koja se tradicionalno održava uoči Velike Gospe. Prilika je da to da tamošnje kuharice predstave gostima istarske tradicionalne kolače i slastice.
Istarske slastice su jednostavne
Ako mislite da se u Istri oduvijek dobro jelo i pilo, varate se. Do relativno nedavno Istra je bila "siromaški" kraj.
Meso ili slastice? E to se jelo svega nekoliko puta godišnje i to samo na velike blagdane.
Zato su istarske slastice jednostavne. Danas se u njih dodaju i moderniji sastojci poput vanilije, ali u većinu ide tajni sastojak svih naših domaćica - rakija.
- Kroštule radimo, to su naše bake radile, koristimo jaja, šećer, vaniliju, koricu limuna, rakiju i to domaću, rekla je kuharica
Rita.
Recepti se prenose s koljena na koljeno
Uz navedene kroštule, tu su cukerančići čiji je recept zaštićen kao nematerijalna kulturna baština! Uz njih treba spomenuti i nezaobilazne fritule te pandešpanju, tzv. istarsku tortu u koju također ide svega nekoliko osnovnih namirnica poput jaja, brašna, šećera i vode.
Tu je i cijeli niz slastica drugih specifičnih naziva, a recepti se u obitelji prenose s koljena na koljeno.
- Recepte sam radila s pokojnom svekrvom, a onda se ljubav nastavljala sama po sebi. Ove godine pripremila sam breskve, paštine, cukerančiće, kroštule i pincu i karijolu, naglasila je kuharica
Danijela.
A upravo kroz te slastice, Vižinada postaje mjesto gdje se susreću generacije, razmjenjuju recepti i iskustva. Tako ta bogata baština naših nona i dalje živi.
- To je manifestacija u kojoj mi nesebično dijelimo recepte naših nona, pranona i naših najdražih, dijelimo ih s ostalima, kako bi se i oni priključili i dobili neke male tajne zanatstva, poručila je direktorica TZ Vižinade
Lidija Brdarić.
Nek' je svima u slast.