Paško žuto zlato svjetska delicija

26.08.2022.

22:12

Autor: Žana Morović-Rudić

Paški sir

Paški sir

Foto: Dnevnik / HRT

U Kolanu na Pagu tradicionalno se, potkraj kolovoza, održava Fešta od sira. Okupilo se 40 proizvođača sira i drugih otočnih delicija, a prethodio je stručni skup o izazovima u njegovoj proizvodnji i plasmanu.

Samo 13 sirana s otoka Paga nosi oznaku izvornosti.

- Oznakom izvornosti se štiti ime paškog sira od zlouporabe i patvorina i samo nas 13 može proizvoditi paški sir pod njegovim imenom, istaknula je predsjednica Udruge proizvođača paškog sira Martina Pernar-Škunca.

O kontroli zaštite izvornosti raspravljalo se i na stručnom skupu, ali i o drugim gorućim temama.

- Ja bih istaknula goruću visoku stopu PDV-a za sireve. Predložit ćemo Vladi stopu od 5%, dodala je Pernar-Škunca.

Za tradicionalnu feštu od sira u Kolanu čuvaju se oni najbolji.

- Ova fešta od sira znači nam da zaokružimo godinu. Mi smo ove godine prodali sve, ali smo nešto ostavili za feštu, rekao je Franjo Zubović, proizvođač paškog sira.

Na pitanje koliko je proizveo kratko je odgovorio: "Neću vam reći".

Nije tajna da se paški sir sljubljuje s drugim delicijama.

- Paški sir se odlično ljubi s medom od kadulje, poručuje Jadranka Tangar, medarica s Paga.

A treba ga znati i sljubiti s vinom.

- Mlađi sirevi idu s mlađim bijelim vinima, a oni stariji sa crnim vinom s više tanina, objasnila je Manuela Plohl, sommelierka. 

Sve to moglo se okusiti u Kolanu.

Na pitanje kakav je okus sira, posjetitelji ga hvale.

- Odličan je. Veliki sam ljubitelj sira, rekla je jedna.

- Je
dinstven je, dodao je drugi.

- Nama je sir sve. To je naša duša. To je ostavština naših predaka, naglasio je Šime Pernjak, proizvođač paškog sira.

Žuto zlato, reći će za sir na otoku Pagu, na kojem je sve više mladih sirara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!