U Zadru predstavljen projekt Mobilni tim "Niste sami"

15.12.2021.

16:35

Autor: Žana Morović-Rudić/Regionalni dnevnik/P.F./Hina

Zadar_ predstavljen projekt Mobilni tim "Niste sami"

Zadar_ predstavljen projekt Mobilni tim "Niste sami"

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Zadru je u srijedu predstavljen projekt Mobilni tim "Niste sami" kojim je obuhvaćeno 40 odraslih osoba s utvrđenim invaliditetom, a kroz program "Učinkoviti ljudski potencijali" potpuno je financiran novcem iz Europskoga socijalnog fonda s više od 1,757 milijuna kuna.

Projektom će se uspostaviti nova socijalna usluga - psihosocijalna potpora u zajednici za odrasle osobe osnivanjem mobilnog tima. Osim Doma za odrasle osobe Zemunik, partneri u projektu su Caritas Zadarske nadbiskupije, Grad Nin te općine Novigrad i Galovac.

- Dom za odrasle osobe Zemunik prepoznao je potrebe stanovništva lokalne zajednice te je osmislio projekt koji je usmjeren prema zadovoljavanju potreba jedne od najranjivijih skupina osoba s invaliditetom, rekla je ravnateljica tog doma Nataša Petrušić.

U Zadarskoj županiji živi 19.836 osoba s invaliditetom, što čini 11,8% ukupnog stanovništva županije. Veći dio osoba s invaliditetom je u udaljenim naseljima te su im slabo dostupne pojedine socijalne usluge.

- Glavni ciljevi projekta su razvijanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga i socijalne infrastrukture, poboljšanje standarda i teritorijalna uravnoteženost sustava socijalne skrbi, poticanje deinstitucionalizacije i prevencija buduće institucionalizacije osoba s invaliditetom, širenje mreže socijalnih usluga i podrške osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima te podizanje stupnja samostalnosti osoba s invaliditetom i jačanje socijalne uključenosti osoba u nepovoljnom položaju, rekla je Nataša Petrušić.

Projekt je potpuno financiran novcem iz Europskoga socijalnog fonda kroz Operativni program "Učinkoviti ljudski potencijali" u iznosu od 1.757.700 kuna, a provodit će se od 30. travnja 2021. do 30. travnja 2023.

Mobilni tim sastavljen je od psihologinje, njegovateljice i socijalnog radnika, u njemu će se zaposliti i fizioterapeut i vozač, a zamišljen je tako da pruži što više usluga korisnicima i njihovim obiteljima.

Riječ je o uslugama psihosocijalne potpore, savjetovanja, pomaganja i osnaživanja, tj. rehabilitacije radi razvoja i očuvanja kognitivnih, funkcionalnih, komunikacijskih ili socijalnih vještina korisnika.

- Zahvaljujući angažmanu Doma za odrasle osobe Zemunik i Caritasa Zadarske nadbiskupije, napravit će se korak prema rušenju predrasuda koje društvo ima o osobama s invaliditetom. Ovaj projekt i bespovratna EU sredstva omogućit će bolju integraciju osoba s invaliditetom u društvo te će se unaprijediti njihova kvaliteta života, poručila je ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA Marina Dujmović Vuković.

Caritas Zadarske nadbiskupije organizirat će kreativne radionice, provoditi socijalne usluge savjetovanja i pomaganja te usluge psihosocijalne potpore za 20 korisnika s utvrđenim invaliditetom koji su u njihovoj bazi korisnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!