Medvjed u šetnji pokraj novigradskog mora

25.10.2021.

21:36

Autor: Žana Morović-Rudić/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Medvjed u šetnji Novigradom

Medvjed u šetnji Novigradom

Foto: Dnevnik / HRT

U posljednje vrijeme svjedoci smo da se divlje zvijeri, u potrazi za hranom, sve češće približavaju naseljima i kućama. No, protekloga vikenda viđeno je nešto uistinu neobično - medvjed u šetnji pokraj Novigradskog mora.


Medvjed dalmatinski, šale se lovci, vrluda, kažu, od kanjona Zrmanje do Novigradskog mora. 


- Nije to od jučer, u lovištu kad smo išli na divlje svinje grupa nas lovaca i naišli smo na izmet i trag od medvjeda, onda smo naišli na trag velikog i mladunčeta, prepričava Zvonimir Perica, predsjednik Lovačke udruge "Kamenjarka", Obrovac.

 

Posljednji je put navodno viđen u naseljima Otišna i Meka Draga kod Kruševa. 


- Bio je gore na brdu, vidjeli su ga. Kod mene su dolazili prijatelji jedni, i oni su išli gore da vide masline i kad su došli iznenadili su se da su baš vidjeli medvjeda. Kad je vidio njih pobjegao je u šumu, priča Ika Buljat, Meka Draga.


Sretna okolnost i za ljude i za zvijeri, koje se sve češće spuštaju do zaselaka.


- Manje je puno naroda, nema čobana, pojašnjava Zvonimir Perica, predsjednik Lovačke udruge "Kamenjarka", Obrovac.


- Stočarstvom se ovdje zadnjih desetljeća malo tko bavi. Nema ovaca, nema koza, makija je zarasla i obrasla pa divlje zvijeri lako pronalaze sklonište, izvještava novinarka Žana Morović-Rudić za Dnevnik HTV-a.


- Ne možeš se probijati više kroz tu šumu. Medvjed prirodne hrane ima, nitko ga ne dira, nitko mu ne smeta, rekao je Zvonimir Perica.  


Lovci prate stanje na obrovačkom području.


- Ako dođe do toga da se pojavi još koji, onda ćemo ga morati staviti u odstrelovno-gospodarsku osnovu, onda se tek rade kvote koliko jedinki moraš imati da bi jednu mogao odstreliti. Čekali smo hoće li otići u Velebit ili neće, a izgleda da mu se ne ide, da mu je tu dobro, objašnjava Perica.


Možda su i u medvjeđem svijetu popularni apartmani s pogledom na more.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!