Pomorska večer 'plovi' i dalje

17.10.2022.

13:54

Autor: Žana Morović-Rudić/T.D./More/HRT

Radijska emisija

Radijska emisija

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Na plovidbu radio valovima, davne 1952. otisnuo se Branko Knezoci. Prvi je spojio glasom pomorce na dalekim morima i njihove obitelji i prijatelje na kopnu.


Sedamdesetih godina prošloga stoljeća Pomorska večer počela se emitirati iz regionalnih centara - Radio Pule, Rijeke, Zadra, Splita i Dubrovnika - bez prekida, čak i tijekom Domovinskog rata.

- Ovo je jedinstveni brend kojeg imamo na HRT-u zbog toga što 70 godina emisije koja se bavi pomorstvom, pomorcima, njihovim obiteljima, ali i pomorskim zakonima i svime onime što čini to i u gospodarskom smislu. Znači, ne postoji slična emisija koja bi se na tematski način time bavila, posebno ne postoji na europskom tlu, a posebno ne postoji da traje toliko dugo, rekla je Eliana Čandrlić-Glibota, glavna urednica Hrvatskog radija.  

Urednici Vladimir Šetka, Zoran Vukičević, Božica Đurđević, Dorina TikvickiVedrana Pavlović Lisica isplovili su u osmo desetljeće emitiranja Pomorske večeri na brodu Sveti Šime II, iz zadarske luke. 

Nije presudno, ali je važno istaknuti - na kormilu pomorske više je urednica.

- Kažu da teške poslove obavljaju žene, pa recimo da je to možda i zbog toga. Malo šale, ali možda i zbilja, tko bi znao. Ja sam rekla da je za mene Pomorska večer ne samo još jedan radni zadatak, nego i poziv i to je doista tako. Ne bojim se i ne bojimo se pokazati emocije. One su sasvim sigurno nešto po čemu nas naši slušatelji prepoznaju i cijene i nagrađuju svih ovih 70 godina, rekla je Dorina Tikvicki, novinarka HR Radio Pule, urednica "Pomorske večeri" iz Pule. 

Pomorska večer nagrađena je s više priznanja i nagrada za promicanje pomorske kulture. Najveća nagrada je ipak da se emisija i danas rado sluša. Katkad s nostalgijom.  

- Ja bih se sad morao vratiti 1986. gosinu kad sam počeo ploviti na Tankerskoj plovidbi, kad bi se nalazili u kabini oko nekog radija i onda bi slušali Pomorsku večer, tako da ta ljubav prema Pomorskoj večeri mene veže za mladost, istaknuo je Davor Škibola, ravnatelj Županijske lučke uprave Zadar. 

I nekad i danas emisija prati život s okusom mora i okusom soli.  

- Uspijevaju senzibilizirati hrvatsku javnost na probleme pomoraca. To je nama od presudne važnosti, rekao je Neven Melvan, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske. 

- Zaista kultna emisija i naravno ljudi koji su uređivali tu emisiju. Nažalost, nekih i nema među nama, neki su i danas ovdje i drago mi da sam ih vidio. Ti njihovi glasovi i smisao za voditi jednu takvu emisiju, naravno da je doprinijelo puno i pomorcima koji su u ono vrijeme preko emisije imali jedini kontakt s obiteljima. Danas razmatrajući svu problematiku koja se javlja oko pomoračke struke i sve ono što Vlada i država trebaju učiniti Pomorska večer je jedan korektiv i put kako to napraviti na najbolji mogući način, naglasio je Oleg Butković, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture.

Tematski specijalizirana, emisija ipak lako pronalazi put do slušatelja koji ne žive ni na moru, niti od mora. 

- Jedno istraživanje je pokazalo da se više sluša na kontinentu nego moru, rekao je Jadran Marinković, umirovljeni novinar HR-a/bivši urednik Pomorske večeri iz Splita.

- Netko je večeras rekao da je glazba važa komponenta emisije, veliki magnet koji je slušateljstvo uvijek privlačilo, rekao je Božo Brzica, umirovljeni novinar HR-a/bivši urednik Pomorske večeri iz Dubrovnika.

- Kako ono kažu u Splitu - Hajduk živi vječno! E pa Pomorska večer živi vječno, naglasio je Marinković.

Prilagođena novim tehnologijama - emisija je dostupna na internetu. Sa slušateljima sve više komunicira putem društvenih mreža.

- Mislim da ima svoju budućnost. Vidjeli smo i danas puno mladih i učenika Pomorske škole. Dakle, ono što je, rekao bih i moja misija - približiti Pomorsku večer mladim pomorkinjama i pomorcima, naglasio je Vladimir Šetka, novinar HR Radio Zadra, urednik "Pomorske večeri" iz Zadra. 

Dobre teme Vam želimo i dalje, drage kolege. Pomorcima dobro more, a Pomorsku večer možete slušati ponovno već sutra na Hrvatskom radiju od 20 i 15 sati.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!