Otpad u speleološkim objektima, strvine u špiljama i ponorima

28.05.2022.

07:00

Autor: Žana Morović-Rudić/Dnevnik/HRT

Otpad iz ponora Tučić

Otpad iz ponora Tučić

Foto: Dnevnik / HRT

Najveći špiljski kompleks u Hrvatskoj, Cerovačke špilje, ponovno će za posjetitelje biti otvoren od 1. srpnja. U novoj zgradi nalazit će se i referentni centar za istraživanje krša u kojem je predstavljen projekt CroSpeleo uspostave katastra speleoloških objekata Republike Hrvatske.

Ponor Tučić kod Gračaca jedan je od osamstotinjak naših smećem zatrpanih speleoloških objekata. Iako je u Parku prirode Velebit, blizina lokalne ceste čini ga dostupnim neodgovornim građanima.


- U blizini naselja vrlo često nailazimo na ovakve situacije. Nažalost, većinom su to strvine. Ne samo što je degutantno, nego je i vrlo opasno, kaže Ana Bakšić, speleologinja i pripadnica HGSS-a.


Unatoč opasnosti, pripadnici HGSS-a i speleolozi često provode akcije čišćenja špilja, jama, ponora...


- Naravno da smo sretni kad uspijemo to na dobar način odraditi, da nešto pomaknemo, a naravno i da smo ljuti kad se to ponavlja, kaže pripadnik Hrvatske gorske službe spašavanja Tomislav Rukavina


- Kada se vode procjeđuju preko strvina, preko plastike, preko otpada u tom ponoru, onda se to onečišćenje izravno prenosi u dublje slojeve koji su naši izvori. 70 posto sve pitke vode dolazi iz podzemlja, kaže dr. sc. Ruđer Novak, voditelj inicijative "Čisto podzemlje".


Krško podzemlje obiluje životom.


- Mi imamo u Hrvatskoj preko 700 životinja koje su naši endemi, a dvije trećine hrvatskih endema dolazi upravo iz podzemlja, ističe Novak.


Krhki je to ekosustav - da bi se zaštitio, uspostavljen je katastar speleoloških objekata u Hrvatskoj.


- Uključuje nacrte objekata, njegov položaj, eventualno da li sadrži otpad i kakvu vrstu otpada, kaže Aljoša Duplić, ravnatelj Zavoda za zaštitu prirode i okoliša.


CroSpeleo baza podataka bit će dragocjena i u radu budućeg referentnog speleološkog centra koji se otvara sredinom idućega mjeseca, u sklopu Centra izvrsnosti Cerovačke špilje, gdje će se raditi određena istraživanja u suradnji sa speleološkim udrugama, ali i educirati posjetitelje - koji će Cerovačke špilje moći ponovno razgledati od 1. srpnja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!