Najljepša špilja Gorskog kotara postala izložbeni prostor

07.06.2021.

17:54

Autor: Ivana Perić/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Izložba u špilji Lokvarki

Izložba u špilji Lokvarki

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Špilja Lokvarka, jedna od najljepših špilja hrvatskog krša, četvrti je put postala izlagački prostor umjetničkih djela četvero autora koji su stvarali u sklopu Goranske kiparske radionice čija je tema ove godine bila ekologija i nužnost očuvanja prirode.

Izloženi su radovi umjetnika Denisa Kraškovića, Sandre Ban, Zdravka Milića i Petra Popijača, a u Lokvarku se spustila i ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska koju je dočekala umjetnička voditeljica Tihana Karlović, predsjednik Goranske kiparske radionice i organizator izložbe Milutin Burić i direktor Turističke zajednice Gorskog kotara Petar Hrg:

Kipar Denis Krašković tako izlaže recentne skulpture iz stakloplastike kombinirane s aluminijem i drvom, Sandra Ban predstavlja se instalacijom iz područja primijenjene umjetnosti, slikar Zdravko Milić izlaže ciklus od devet akrila na platnu, a multimedijalni umjetnik Petar Popijač objekte iz pečene gline.


- Izložbom u spilji Lokvarki nastoji se uspostaviti komunikacija između veličanstvene ljepote i ambijenta spilje Lokvarke i produkcije suvremene umjetnosti na način ostvarivanja dijaloga između umjetnosti i kreacije prirode, ističu organizatori.


Lokvarka je geomorfološki spomenik prirode koji bogatstvom svojih intrinzičnih karakteristika; ambijentom i strukturama, bojama, sjenama i zvukovima aktivno sudjeluje u generiranu značenja umjetničkih djela. Sinteza koju eksponati ostvaruju u komunikaciji s fascinantnim podzemnim pejzažem doprinosi naglašavanju ambijentalnih karakteristika radova pa cjelokupna prezentacija zadobiva status ambijentalne izložbe.


- Povezujući se s različitim fenomenima podzemnog spiljskog prostora, njegovom aurom i vibracijom, djela se postavom podređuju okolišu prirode, nastojeći se integrirati u prostor i postati njegov imanentni dio. Umjetničko djelovanje u spilji prikazano je u suglasju s prirodom, postav izloženih eksponata evocira ideju o povezanosti mikro i makro kozmosa, čovjeka i prirode te nužnosti njezinog očuvanja, poručuju iz Goranske kiparske radionice.

Špilja Lokvarka

Špilja Lokvarka

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!