Groblje, temelj i vrijednost kulturne ostavštine

31.10.2022.

18:12

Autor: Žana Morović-Rudić/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Znamenita groblja

Znamenita groblja

Foto: HTV / HRT

S namjerom da se groblja predstave kao vrijednost i temelj kulturne ostavštine, prije dvadeset i jednu godinu osnovana je Udruga znamenitih groblja Europe. Danas udruženje broji dvjestotinjak počivališta u 22 europske države, a uz Gradska groblja u Zagrebu, Rijeci, Varaždinu, Dubrovniku - među znamenitim grobljima je i zadarsko. 

U kamenim spomenicima, mauzolejima, kapelicama starog dijela zadarskog gradskog groblja isprepliće se povijest i umjetnost. Utemeljeno je početkom 19. stoljeća, a prva izgrađena neogotička Kapela s arkadama naslonjena je uz zid starog antičkog akvedukta s kojim je voda u stari Jader stizala iz Vrane. 

- Kao što je Benjamin Franklin rekao - pokažite mi vaša groblja i reći ću vam kakve ljude imate. Groblja su idealna mjesta za "storytelling" - pričanje priča iz naše povijesti, govori Ivica Škriljevečki, Udruga turističkih vodiča "Donat" Zadar.

O poznatim obiteljima, znamenitim ljudima. Industrijalcima zaslužnim za gospodarski uzlet Zadra. Zadržavamo se kod grobnice obitelji Battara koja je tiskala prve novine na hrvatskom jeziku.

- Odličan primjer je i obitelj Borelli čiju je grobnicu izgradio poznati kipar Ivan Rendić i tu je mogućnost priče od povijesne jezgre Zadra gdje je njihova palača, do njihovih posjeda na Vranskom jezeru, naglašava Škriljevečki.

Turistički vodiči rado će vas provesti starim dijelom groblja koje se Zadrani zovu - talijansko - jer su tu počivališta mnogih Talijana izbjeglih nakon Drugog svjetskog rata. 

Članice Udruge esula "Madrinato", barem jednom na godinu dolaze u Zadar.

- Stavimo cvijeće, razmišljamo o našim majkama, očevima i obiteljima, rekla je Margarita iz Milana.

- Mama je bila rođena Zadranka. Imala je četvoricu braće i djed je u ovoj grobnici. On je bio oficir u Austro-ugarskoj vojsci, govori Corrado, Reggio Emilia.

Staro zadarsko groblje - proglašeno je zaštićenom kulturnom baštinom.

- Sad se strogo pazi na obnovu tih grobnica, znači postoje posebni uvjeti. Vi ne možete, ako imate ovdje grobnicu obnoviti je onako kako bi vi željeli nego morate imati potvrdu konzervatora, rekla je Teodora Mašina, ukovoditeljica Gradskog groblja Zadar - Nasadi d.o.o.

Kako bi se još dugo zadržao savršen spoj spomeničke kulture i hortikulture.

- Volim pogledati ove spomenike. Stvarno je lijepo, rekla Zora.

Mirno i dostojanstveno mjesto, na kojem se, kako piše na ulazu - čeka svjetlo, nakon mraka 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!