Na vrhu riječkog silosa - soba za Tita

07.08.2022.

13:55

Autor: Blanka Kukec/More/HRT

Soba za Tita na vrhu riječkog silosa

Soba za Tita na vrhu riječkog silosa

Foto: More / HTV

Riječka industrija skriva zanimljivu ostavštinu. Ekipa emisije More posjetila je riječku luku i popela na vrh silosa za smještaj žitarica. Tamo postoji odaja rađena, ni više ni manje nego za Josipa Broza Tita.

U Luci Rijeka prije tri godine obnovljen je i ponovno pušten u promet silos za skladištenje žitarica koji je već bio pred rušenjem. Dobro je što nije srušen jer je danas, kako se kaže, zlata vrijedan. Može primiti nedostatnih 55 tisuća tona žitarica, jer su upiti za skladištenjem sve brojniji.

- Na našu sreću, mi smo unatrag tri godine naš silos ponovo upogonili, očistili i doveli u stanje da može funkcionariati. Evo, možemo reći da je tehnički i prostorno spreman ne za tolike količine, ali za prihvat u okvirima naših mogućnosti, kaže direktor Luke Rijeka Duško Grabovac

Silos je izgrađen 60-tih godina prošloga stoljeća i u dobrom je stanju.

Soba za Tita na vrhu riječkog silosa

Soba za Tita na vrhu riječkog silosa

Foto: More / HRT

- Silos je podijeljen na dva dijela. Stariji je napravljen 1963. dok je noviji dio nadodan 1986. Mi imamo 111 ćelija i međućelija, odnosno skladišnih prostora i možemo birati u koji dio ćemo dio skladištiti koliko tona. Znači, možemo odvajati svu robu koja dolazi. Ukrajinski kukuruz vrlo lako odvojimo od mađarskog, hrvatskog itd, objašnjava Marino Klarić, rukovoditelj Terminala za žitarice Luke Rijeka.

Promet žitaricama preko riječke luke pojačan je otkako Ukrajina, koja pripada među najveće svjetske izvoznike žita, zbog ruske agresije ima velike probleme s transportom.

- Procjena da je Jadransko more sigurnije nego što je to u ovom trenutku Crno more. Ono je potpuno nesigurno. Baltik za sada funkcionira, ali ako netko traži dugoročnu destinaciju - Jadransko more daleko je sigurnje. I kao posljedicu toga imamo uistinu ozbiljan interes za naš silos, dodaje Grabovac.

A silos, uz to što je koristan, ima i jednu zanimljivost.

- Silos, kad se izgradio 63. - postoji gore na vrhu jedna prostorija koja je bila predviđena za prihvat Tita. Gore je ta soba praktički netaknuta, nije nikada bila obnavljana. Svatko tko dođe na silos voli to gore pogledati, jer je prekrasan pogled, naljepši u gradu, otkriva Klarić.

Kaže kako tu prostoriju nitko ne koristi, Upitan za proceduru ako neko pokaže interes dodaje: "Bitno je ući u luku, a onda vas ja lako preuzmem i turistički odvedem i s tim nema problema".

No nije lako dobiti dozvolu za ulazak u riječku luku, tako da će mnogima ovi kadrovi donekle dočarati pogled s vrha riječkoga silosa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!