Benefite ljekovitog otoka Lošinja sve više prepoznaju i strani gosti

02.04.2023.

07:00

Autor: Blanka Kukec/Regionalni dnevnik/HRT

Lošinj pokazuje i ljepšu stranu našega zdravstva

Lošinj pokazuje i ljepšu stranu našega zdravstva

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Čist zrak i more simboli su otoka Lošinja, a začeci lječilišta u Velom Lošinju zabilježeni su prije 130 godina. Benefiti ljekovitog otoka i zdravstvenog turizma svima su poznati, a posljednjih godina sve ih više prepoznaju i njima se koriste i inozemni gosti.

Znao je prije 130 godina Karlo Habsburg, austrougarski zapovjednik ratne mornarice, da je Veli Lošinj idealno mjesto za odmor. Kupio je zemljište i sagradio vilu koja je danas naše priznato lječilište. Pacijenti na terapije dolaze s uputnicom. Upala pluća, astma, bronhitis, psorijaza, reuma, samo su neke tegobe koje se ovdje liječe.


- Dijagnoza je kalcifikat ramena, obavljala sam fizikalnu 15 dana u prvom mjesecu, sad drugi put i jako sam zadovoljna sa svime. Rade mi ultrazvuk, struju, vježbe, kaže pacijentica Mirela.


- S obzirom na to da dolaze ljudi iz raznih dijelova Hrvatske, jako su pozitivni odgovori, odnosno mišljenja nakon provedene rehabilitacije u radu s našim fizioterapeutima, kaže specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije Ljubiša Postolović.


A izvrsni rezultati su i u liječenju djece s astmom, najviše zbog čistog zraka, borove šume i aerosola.


- I toj djeci su se zbilja poboljšali parametri spirometrijski. Konkretno, najvažniji je onaj koji gledamo za astmu FER1, povećao se nekih 7 posto, što je bilo značajno, samo klimatoterapijom, kaže pulmologinja Ivana Jukić Soldičić.


Prostora ima i za strane turiste koji se žele doći odmoriti, ali za punu cijenu.


- Spremni smo izaći i na to tržište, no ono što je nama zaista najvažnije je da prvo zadovoljimo potrebe hrvatskih osiguranika i hrvatskih građana, a onda, ako ostane prostora i kapaciteta, da to ponudimo i Europljanima, kaže Renata Žugić, ravnateljica Lječilišta Veli Lošinj.


U lječilištu radi i pet medicinskih sestara, svjesne da mnoge odlaze raditi izvan Hrvatske.


- Vjerojatno za većom plaćom, ali ja nisam jedna od tih, tako da, kako god za sad je, ja ću ostati i dalje raditi u Hrvatskoj. Za sad sam ovdje, tu živim i lijepo mi je i planiram ostati, kaže Nikolina Master, medicinska sestra iz Bjelovara.


Na Lošinju, otoku vitalnosti koji pokazuje i ljepšu stranu našega zdravstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!