Ukrajinci se privikavaju na život u Hrvatskoj, uče jezik, traže posao...

15.11.2022.

07:00

Autor: Blanka Kukec/Regionalni dnevnik/HRT/R.S.

Ukrajinci u Hrvatskoj

Ukrajinci u Hrvatskoj

Foto: Josip Regovic / PIXSELL

I dok neki naši građani poslovni uspjeh traže van granica Hrvatske, neki isto traže u našoj zemlji. Zbog rata u Ukrajini gotovo 22 tisuće Ukrajinaca živi u našoj zemlji i privikava se na novi život.  Ukrajinci uče hrvatski jezik, traže posao, neka djeca su krenula i u školu, a pomoć i savjete i dalje im pružaju brojne udruge i građani.  

Frizerka Irina iz Harkiva je u Hrvatsku došla u jeku ratnog razaranja, u Rijeci je odmah pronašla posao.


- Ja sam tu od 4. mjeseca i malo sam naučila hrvatski zato što svaki dan radim u salonu i kad sam upoznala Larisu jako smo se brzo dogovorile za moj posao i sve je kod nas u redu, za HRT-ov Regionalni dnevnik rekla je Irina Sevastyanova, izbjeglica iz Harkiva.


Vlasnica salona ni sekunde nije dvojila hoće li zaposliti Irinu.


- Nakon 6 mjeseci njenog rada ja sam jako zadovoljna, imamo puno klijentele iz Ukrajine i eto, dobra je, vrijedna je, kazala je Larisa Đogo, vlasnica salona u Rijeci.

Na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje u Rijeci još je 70-tak ukrajinskih izbjeglica, većina njih ima visoku stručnu spremu, ali im se nude poslovi uslužnih djelatnosti. Odvjetnica Daria trenutačno radi u kozmetičkom salonu.


- Radim nove procedure za obrve, trepavice i puno hvala Hrvatskoj na privremenoj zaštiti, rekla je Daria Potuzhnia, izbjeglica iz Kijeva.


Od početka rata u Ukrajini riječki je Caritas skrbio za 157 obitelji, a organiziran je i besplatni tečaj hrvatskog, a u suradnji s fakultetima radi se na nostrifikaciji diploma jer sve su to vrijedni ljudi koji žele raditi i ne žele biti na teret zajednici.


 - Od početka je ta pomoć bila u vidu hrane, odjeće, obuće, pomagali smo pri upisu djece u vrtiće, u škole, istaknula je Marija Faustina Kovačević, ravnateljica Caritasa riječke nadbiskupije.


- Da damo informacije na koji način se mogu priznati prethodne kvalifikacije za nastavak školovanja, odnosno za potrebe zapošljavanja, dodala je dr.sc. Marija Žugvić, prorektorica Sveučilišta u Rijeci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!