Zašto Valunu tepaju da je hrvatski Saint Tropez?

11.09.2022.

07:16

Autor: Odri Ribarović/More/HRT

Valun

Valun

Foto: Borna Filic / PIXSELL

Naše more, otoci i obala bogatstvo su koje ponekad i više od nas prepoznaju i cijene stranci. Tim povodom ekipa emisije More zaplovila je na Cres.


Denise je na svom austrijskom terenu upoznala Ivana s Cresa i ubrzo postala creska nevjesta. Na pitanje 'kakav je to osjećaj?' odgovara: "Najljepši mogući. Ovo je divno mjesto gdje žive divni ljudi. Osjećam se kao pravo dijete Cresa". Upoznali su se u creskom kampu Kovačine. Danas su suvlasnici ronilačkog centra Diving Cres. Pronašli su u Valunskom zaljevu žive periske i pomažu u istraživanju i postavljanju kaveza kako bi se zaštitile.

A upravo eko-kampovi poput kampa Kovačine, istinski su hit ljeta: u njih se slilo i stranaca i domaćih koji žive ili rade u inozemstvu.

- Pandemija je učinila svoje i okrenula ljude prema otvorenim prostorima, prema prirodi. Gosti koji biraju kamp kao svoje mjesto za odmor su istinski ljubitelji prirode i bitan im je taj suživot s prirodom, kaže direktorica prodaje i marketinga u tvrtki Cresanka Karin Kučić.

Tako je i u malom ribarskom mjestu Valun, smještenom između brežuljka i same obale gdje se kuće terasasto nižu do samog mora. Današnji Valun "mlađi je brat" Belog, Cresa i Lubenica, razvio se i na more spustio tek krajem 17. stoljeća, iako su pradjedovi Valunjana na ovom lokalitetu živjeli i puno prije.

Krasi ga strateški položaj na uzvišenom brijegu i dakako sjajan pogled. Tako se prirodno uklopio u morski zaljev, kao da mu pripada i upotpunjuje ga.

- Neki od glavnih razloga dolaska gostiju su čista i netaknuta priroda, bogatstvo flore i faune, neizgrađenost prostora. Mi ćemo se truditi da Valun takav ostane i dalje, kaže Marin Mlacović, predsjednik MO Valun. 

U kojem god smjeru pogledate nećete se razočarati. U neposrednoj blizini su divne prirodne šljunčane plaže, neveliki broj turističkih iznajmljivača i jedan manji kamp. I restorančići sa stolovima uz samo more.

- Oduvijek postoji poveznica kako je creski Valun zapravo kao hrvatski Saint Tropez, dodaje direktorica TZ Cres Željka Stašić.

Svakako, Valun je prekrasno pitoreskno ribarsko mjesto koje je sačuvalo svoju tradiciju i baštinu. Dan danas gosti mu se vjerno vraćaju, kao i cijelom otoku Cresu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!