Sunčani sat na otoku Pagu

30.08.2022.

16:46

Autor: Žana Morović Rudić/More/HRT

Sunčani sat na otoku Pagu

Sunčani sat na otoku Pagu

Foto: More / HRT

Sunčani sat danas se tek ponegdje može vidjeti, najčešće na pročeljima starih kuća. Takve astronomske naprave na moru su rijetkost, pa su ostaci sunčanog sata na nenaseljenom najistočnijem dijelu otoka Paga, nadomak Vrsi, zaslužili rekonstrukciju i adaptaciju.

Uvala Ljaljkovača, jedna je od najljepših na 34 kilometra dugoj obali mjesta Vrsi. U daljini je Paški most i rt Škamica s objektom koji je nekad pokazivao točno vrijeme. Samo neki zaljubljenik u Sunce, more i paški krš mogao je izgraditi sunčani sat.

- Znamo da ga je izgradio naš Vlašićanac Jure Komadina koji je rođen negdje oko 1830. godine pa mi pretpostavljamo da je sat mogao biti izgrađen između 1850 - 1870. jer sigurno ga nije gradio u visokim godinama s obzirom da je to građevina od 4 metra, vrlo teškog kamenja i konstrukcije. Mi smo pokušali u Državnom arhivu u Zadru, Splitu, Rijeci doći do informacija kada je sat izgrađen, međutim nismo imali puno uspjeha. Također, obratili smo se i Arhivu u Beču jer smo smatrali da je izgrađen za vrijeme Austro-Ugarske, s obzirom da je austrougarska gradila svjetionike i objekte na pomorskim prolazima, rekla je Ana Žunić, predsjednica Udruge "Volim Vlašići" - Pag.

Pouzdanih podataka o objektu nema, ali mještani Vrsi i oni iz Smokvice i Vlašića na Pagu dobro poznaju građevinu.

- Ja znam obiteljsku priču, vezanu uz maglu. Bila je magla kad su se ribari vraćali sa sviće, kad su se vraćali iz Vlašićke vale i onda su pričekali da se magla digne, kad su vidjeli njega onda su nastavili, a ova uvala, odmah do, to je služilo vrškim ribarima za prenoćište. Znalo je tu biti lipih druženja. Baš smo vezani uz ovo područje, ispričao je Šime Stojak, djelatnik Općine Vrsi.

Zato su zajedničkim snagama - općina Vrsi, Uduga Volim Vlašiće i Grad Pag, krenuli u projekt obnove sunčanog sata.

- Nigdje na bližem i daljem dijelu Jadrana ne postoji ovakav objekt, znači isključivo sunčani sat kao samostojeći objekt na obali. Iako ne pripada općini Vrsi mi smo nekako povijesno uvijek bili vezani uz ovo područje što se tiče ribarenja, i mi ovaj lokalitet nazivamo Relo što bi značilo Sat. Obnova se provodi uz suglasnost konzervatora. Oni su dali svoje mišljenje kako bi obnova trebala izgledati, tako da neće biti problema. Jedino nam probleme može stvarati bura koja često puše na ovom području. Morat ćemo se njoj prilagoditi, istaknuo je Stojak.

Do njega se može i makadamskom cestom iz Vlašića na Pagu, pa turisti koji rado otkrivaju netaknute uvale - pronalaze i ovaj lokalitet. Umjesto poruke u boci, na kamenu su nas dočekali oslikani oblutci. 

Pretpostavlja se da je dio ovog kamena nekad bio građa stare crkvice na susjednom otočiću.

- Na otočiću Veli sikavac nalazi se crkvica sv. Paškvala kojoj nije poznat datum nastanka i datum nestanka. Ta crkvica administrativno pripada Župi Vrsi, prema zadarskoj Nadbiskupiji i sa ostalih šest crkvica koje se nalaze na području Župe Vrsi čini zviježđe Velikog Medvjeda, znači tih sedam ujedinjenih crkvica na prostoru od 15 kilometara, rekao je Toni Perinić, djelatnik Općine Vrsi.

Nevjerojatno je koliko priča kriju ove samo naizgled gole obale. Vrijeme stane kad si na moru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!