Suša koja mnogima stvara probleme, solarima išla na ruku

30.07.2022.

07:00

Autor: Žana Morović-Rudić/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Suša koja mnogima stvara probleme, solarima je išla na ruku

Suša koja mnogima stvara probleme, solarima je išla na ruku

Foto: Regionalni dnevnik / HTV/HRT

Iako je suša u proteklim danima mnogima stvarala probleme, solarima je išla na ruku. Naime, upravo će im dugotrajna suša osigurati dobru berbu. U našoj najvećoj solani na otoku Pagu - nadaju se rekordnoj proizvodnji od 20-ak tisuća tona soli.

U bazenima soli priprema se salamura. Morska voda postupno hlapi, koncentracija soli se povećava. Ove godine meteorološke prilike osigurat će odličnu proizvodnju. Za solanu ne može bolje.

Stoljećima se paška sol skupljala ručno, posljednjih desetljeća dio proizvodnoga procesa obavlja se u industrijskom pogonu.

- U Paškoj solani 90 posto proizvodnje obavlja se na tradicionalan način. 0stalih 10 posto odrađuje se u vakum isparivačkoj stanici. Da bi se podigla kvaliteta soli i smanjilo zagađenje, odlučeno je prije 40 godina da se napravi vakumskoisparivačka stanica u kojoj se parom zagrijava salamura za završno isparenje i završnu kristalizaciju. A da bi tu paru dobili koristimo kotlovnicu na biomasu, rekao je Damir Kovačević, direktor proizvodnje u Solani Pag.

Nekada bijelo zlato, danas jeftina namirnica. No sol s Paga sve je više tražena u svijetu. Polovina proizvodnje plasira se u prehrambeno-prerađivačku industriju.

- Od naše proizvodnje pola ide na kilsku sol što je prodajemo na našem tržištu ili izvozimo, a pola ide za stočnu hranu ili pripravke u prehrani, rekao je Josip Ćapin, direktor Solane Pag.

Posebno su ponosni na cvijet soli, koji se skuplja na tradicionalan način, strpljivo - ručno, a ponosni su i zbog toga što su za solanu oduvijek vezane mnoge paške obitelji.

- Ja radim kao poslovođa na pakiranju soli, a žena na pakiranju. Zadovoljni smo sa poslom u solani. Solana znači jako puno za Pag i mislim da bi tako nešto trebalo nastaviti, rekao je Edi Babačić, djelatnik Solane Pag.

Nema sumnje, jer tu se stoljećima bere sol i nije slučajno da je baš Paška solana - najveći proizvođač soli u Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!