Pag: Nema ljeta bez Međunarodnog festivala čipke

25.06.2022.

07:00

Autor: Žana Morović Rudić/T.D./Regionalni dnevnik/HRT

Paška čipka

Paška čipka

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Na otoku Pagu nema kuće bez paške čipke, pa je logično da u gradu Pagu nema ljeta bez Međunarodnog festivala čipke. Tako je i ovih dana sve u znaku vrijedne rukotvorine, radionica i izložbi čipkarstva.

Marija šije čipku već 5 godina. Rado je i nosi.

- Nosim trenutačno koja je dio paške nošnje. Ova čipka na prsima zove se "teg", rekla je Marija Tičić.

Jedna je od 25 najmlađih polaznica škole čipkarstva u Pagu.

- Baš je vole. Ove koje su se upisale, baš jako vole i žele naučiti i ustraju od 3. do 8. razreda. Šiti čipku nije teško, ako to volite. Tako isto i obučavanje i prenošenje tog znanja jer i ja sam to znanje dobila pa je u redu da to i prenesem, naglasila je Jasna Magaš, voditeljica škole čipkarstva.

Radionice čipkarstva sastavni su dio ovog Festivala.

- Već duže vremena dolazim u Pag i nikad se nije poklopilo da je bio festival i sad sam uspjela doći i prijavila sam se na radionicu večeras pa sam malo uzbuđena, rekla je Renata Mioković.

Na jutarnjoj radionici svoje umijeće pokazale su lepoglavske čipkarice. Uz vještinu, krasi ih i strpljenje.  

Tradiciju čipkarstva predstavljaju i gošće iz Slovenije, Slovačke, Poljske, Mađarske i Bugarske.

- Vrlo je zanimljivo. Tu sam prvi put i oduševljena sam majstorstvom vaših čipkarica, ali i mladim ljudima koji se zanimaju za tu rukotvorinu, rekla je Krasimira Vasileva iz Bugarske.

Najstarija se čipka može vidjeti na izložbama u Galeriji paške čipke na glavnom gradskom trgu, Benediktinskom samostanu, zatim u Zbornoj crkvi Marijina Uznesenja ili Etno kući KUD-a Družina.

- Ono što možda ljudi ne znaju - da je od lani Grad Pag zaštitio korištenje paške čipke. Tako da se ona kao UNESCO-vo blago ne može koristiti baš svugdje. To je odavanje poštovanja prema paškoj čipki, istaknula je Vesna Karavanić, direktorica TZ-a grada Paga.

Čipki koja već 11-u godinu za redom ima svoj festival - kao poticaj da se ta umjetnost ne zapusti. 

- Da nije samo pod staklom i da nije na zidu nego da je nosiva i prepoznata, istaknula je čipkarica Mirjana Tkalčec.

Bijelo zlato, ponosno će reći Pažani. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!