SAD odobrio prvi oralni lijek za postporođajnu depresiju

06.08.2023.

08:23

Autor: I.Z./HRT/Hina

Lijek za postporođajnu depresiju

Lijek za postporođajnu depresiju

Foto: - / Shutterstock

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je prvi oralni lijek za liječenje postporođajne depresije, priopćile su kompanije Sage Therapeutics i Biogen.

Zurzuvae je prvi i jedini oralni lijek za postporođajnu depresiju, koji se uzima jednom dnevno u liječenju koje traje 14 dana i može poboljšati stanje, objavile su tvrtke.

Sve dosad, liječenje postporođajne depresije u SAD-u bilo je moguće samo intravenoznom primjenom lijeka u zdravstvenim ustanovama.

Prema riječima tvrtki, Zurzuvae bi trebao biti dostupan u posljednjem kvartalu 2023.

Postporođajna depresija depresivna je epizoda koja se obično događa nakon rođenja djeteta, no može početi i tijekom kasnijih faza trudnoće.

Baš kao i kod drugih tipova, simptomi postporođajne depresije uključuju tugu, gubitak energije, suicidalne misli, smanjenu sposobnost osjećanja užitka, navodi FDA.

Procjenjuje se da jedna od sedam žena doživi simptome postporođajne depresije samo u SAD-u.

- Postporođajna depresija potencijalno je za život opasno stanje u kojem žena osjeća tugu, krivnju, bezvrijednost - u težim slučajevima javljaju se misli o ozljeđivanju sebe ili djeteta, rekla je Tiffany Farchione, čelnica psihijatrije u FDA-ovu Centru za procjenu i istraživanje lijekova.

- I, zato što postporođajna depresija može narušiti odnos majke i djeteta, može također imati posljedice za fizički i emotivni razvoj djeteta, dodala je. 

- Pristup oralnim lijekovima bit će koristan za mnoge žene koje se nose s ekstremnim i ponekad za život opasnim osjećajima, istaknula je.

Klinička ispitivanja pokazala su da tableta znatno smanjuje simptome depresije unutar tri dana.

- Učinak lijeka traje četiri tjedna nakon posljednje doze, rekli su iz FDA.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!