Sauna nije samo za ljepotu - djeluje na krvožilni sustav, mentalno zdravlje i podiže imunitet

11.12.2021.

15:42

Autor: Zdrav život/HTV/HRT

Finska sauna

Finska sauna

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Tijekom zime, mnoge privlače saune. Ako je vjerovati finskim stručnjacima, opuštanje i čista koža nisu jedine blagodati. Sauna je, tvrde dobra za zdravlje srca i bolji rad mozga. Koje su blagodati saune po zdravlje i kome one ipak nisu preporučljive, otkrivamo u rubrici emisije "Zdrav život" - Savjet za zdravlje.

Saune su već stoljećima poznate po blagotvornim učincima po naše zdravlje, prvenstveno zbog eliminacije štetnih spojeva iz organizma. Postoji više vrsta sauna, ovisno o stupnju temperature i vlage, a najčešće se koristi takozvana finska sauna.


- Finska sauna je jedna od toplijih, temperature idu od 70 do 90 stupnjeva. Njena djelotvornost je u tome što lučimo znojenjem izbacujemo toksine, djelujemo na upalne procese mišića poslije povreda, poslije fizičke aktivnosti. Turska sauna je znači parna kupelj. Njena glavna karakteristika je visoka vlaga, znači od 70 do čak 100 posto je vlage, ali je temperatura zato nešto niža. Ona nam je dobra za dišne puteve, isto tako i za hidratizaciju kože, kazala je Ivančica Vadjon, magistra kineziologije. 


- Prije izlaska iz saune, možda minutu, dvije prije, trebalo bi se malo podići u sjedeći položaj da ne bi došlo do vrtoglavice zbog te topline kad izađemo van. Zbog tog grijanja tijela preporuča se nakon izlaska iz saune koristiti hladan tuš ili postoje u nekim centrima bazeni s hladnom vodom gdje se onda spusti, malo se legne na određene ležaljke i opusti pa se taj postupak može ponoviti nekoliko puta, rekla je Vajdon.


Djelovanje saune


Infracrvena sauna ne zagrijava prostor, već djeluje izravno na naše tijelo. Zbog toga ima pozitivne učinke na redukciju bora, ožiljaka, celulita i potkožnog masnog tkiva. Stručnjaci ističu da saune, osim na fizičko, pozitivno utječu i na mentalno zdravlje, što su pokazale i dokazale brojne znanstvene studije.


- Pa tako su rezultati pokazali da se korištenje, redovito korištenje saune povezuje sa smanjenim rizikom za nastanak krvnožilnih bolesti, čak za smanjenje rizika i nastanka demencije. Isto tako za plućne bolesti i razna bolna stanja u različitim reumatoidnim procesima, rekla je doc. dr. sc. Sandra Morović, dr. med, spec. neurologije.


- Ono što se još vidjelo je da se smanjuje rizik od nastanka moždanog udara kod osoba koje redovito koriste saunu i tu se išlo dalje istraživati fiziološke učinke pa se smatra danas da razlog za to se nalazi u smanjenju krvnog tlaka. Isto tako korištenje saune mijenja lipidni profil u tijelu. Djeluje na arterijsku krutost. Znači, povećava elastičnost arterija i smanjena je debljina stijenke krvnih žila, intime i medije, a to su sve čimbenici rizika za nastanak moždanog udara, kazala je Morović.

Kontraindikacije upotrebe saune


Ipak, uza sve zdravstvene blagodati koje saune pružaju, postoje i kontraindikacije za određene poremećaje i bolesti.


- Kao što su nekakve akutne srčane bolesti, razni upalni procesi u tijelu, otvorene rane. Znači, ima stanja koja nisu za saunu kao što su proširene vene, a dosta tih stvari je rašireno u populaciji pa prije nego čovjek krene na samo liječenje, možda se posavjetovati sa stručnjacima prije toga, rekla je dr. Morović.


- Za početak ne bih preporučila trudnicama da idu u saunu baš zbog velikih vrućina, širenja krvnih žila i zapravo čak zbog nepoznatih utjecaja na trudnoću i na plod. Ovdje bih iz preventivnih razloga rekla da se strpe još malo do poroda. A činjenica je da temperatura loše djeluje na muško zdravlje što se tiče pokretljivosti spermija. To se vidjelo i na studijama nakon dugog korištenja laptopa, što je danas isto moderno da se stavi u krilo. To se ne preporučuje. I ovdje bih opet rekla, posavjetovati se s nekim, urologom ili svojim liječnikom, jer možda netko tko inače ima predispoziciju da ima problema, nije kandidat za saunu, naglašava dr. Morović. 


U saunama se može uživati tijekom cijele godine.


- U našim krajevima gdje mi poznajemo godišnja doba, ona se koristi više u zimskim mjesecima. Baš jer ljudima paše ta toplina. Ljeti je mi dobivamo, ljeti se više znojimo, izbacujemo te toksine pa nam nije toliko potrebna, kazala je Ivančica Vadjon, magistra kineziologije.


Boravak u sauni može dovesti do smanjenja tjelesne težine. No ovdje je riječ samo o eliminaciji vode iz organizma, a ne topljenju i redukciji masnog tkiva tako da ipak ne možemo govoriti o mršavljenju u pravom smislu te riječi.


 Sauna je tek jedan od primjera kako jačati naš imunitet u doba zime i virusne pandemije, uz naravno dobro poznatu pravilnu prehranu i tjelovježbu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!