Slab odaziv na cijepljenje protiv HPV-a - zašto?

11.12.2018.

07:11

Autor: E.L.S./HRT

-

-

Foto: - / -

Istraživanjem je utvrđeno kako trećina roditelja nema informaciju o mogućnostima zaštite svoje djece od čak 6 vrsta raka.
Prije nekoliko dana u Centru za zdravlje mladih u Zagrebu predstavljeni su rezultata istraživanja o stavovima i informiranosti roditelja o spolnom zdravlju te rizicima HPV infekcije.

U Hrvatskoj je već 11 godina dostupno cjepivo protiv nekoliko vrsta raka koje uzrokuje HPV, no ne samo da je odaziv na cijepljenje izrazito slab, već svaki treći roditelj nema informaciju da je u Hrvatskoj dostupno besplatno cijepljenje protiv HPV-a za učenike i učenice osmih razreda osnovne škole.

Rezultati su to istraživanja koje je Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo i Povjerenstvo za prevenciju infekcije HPV-om i drugih spolno prenosivih bolesti provelo u listopadu ove godine, a u suradnji s agencijom Ipsos kako bi se utvrdila razina informiranosti roditelja o rizicima HPV infekcije.

Polovica roditelja u Hrvatskoj ne zna da infekcija humanim papiloma virusom (HPV) može uzrokovati šest vrsta raka, a svaki treći ne zna da je cijepljenje protiv HPV-a besplatno, istaknuto je na predstavljanju rezultata istraživanja o stavovima i informiranosti roditelja o spolnom zdravlju te rizicima HPV infekcije. Petina roditelja misli kako cjepiva mogu uzrokovati autizam.

Provedeno istraživanje je pokazalo da su djeca protiv HPV-a najčešće cijepljena u obiteljima koje imaju samo žensku djecu, što potvrđuju i podaci procijepljenosti koje je predstavila voditeljica Odjela za praćenje i unapređenje zdravlja školske djece i mladih Dijana Mayer.

Ukupni postotak procijepljenosti i dalje je nizak te u velikoj mjeri zaostaje za razvijenim zemljama. U prošloj smo školskoj godini protiv HPV-a cijepili nešto manje od 12 tisuća djece, pri čemu je bitno veći postotak cijepljenih djevojčica, dodala je. Riječ je o podacima koji se mogu povezati i s činjenicom da svaki šesti roditelj smatra da cjepivo protiv HPV-a trebaju primiti samo djevojčice, odnosno da je cjepivo nepotrebno za dječake.

O spolnom zdravlju svoje djece tek 27 posto roditelja razgovara sa stručnjakom, 42 posto roditelja o tome se informira s prijateljima i poznanicima, dok 41 posto očeva nema saznanja o spolnom zdravlju svoje djece.

Kolika je razina znanja o HPV infekcije i koje dileme roditelji imaju, pokušali su objasniti u emisiji Dobro jutro, Hrvatska prof. log. univ. spec. Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, doktorica Tatjana Petričević Vidović, voditeljica Službe za školsku i adolescentnu medicinu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo  „Dr. Andrija Štampar".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!