Slatki pelin i crni kim u borbi protiv Covida

13.02.2021.

15:21

Autor: Zdrav život/D.M./HRT/

Slatki pelin i crni kim u borbi protiv Covida

Slatki pelin i crni kim u borbi protiv Covida

Foto: Zdrav život / HRT

Slatki pelin upotrebljava se više od 2000 godina kao ljekovita biljka za niz zdravstvenih tegoba. Nedavno istraživanje američkih znanstvenika pokazalo je da ekstrakti slatkog pelina pokazuju i antivirusnu aktivnost u borbi protiv COVID-a 19.


Znanstvenici s nekoliko priznatih svjetskih sveučilišta nedavno su objavili rezultate istraživanja koji pokazuju kako ekstrakti slatkog pelina koče razmnožavanje koronavirusa. Ti su rezultati potvrdili tezu fitoterapeuta i apiterapeuta Ive Bačlije, koji je još 2015. godine uočio snagu slatkog pelina u borbi protiv različitih virusa i bakterija.

- Slatki pelin je u toj sinergiji davao jako dobre rezultate. Dvojica nobelovaca zapravo su dokazali da se artemisinin, aktivna tvar iz slatkog pelina, veže za željezo koje se pak opet veže za neke mutirane stanice, viruse i bakterije. Artemisinin ih želi oksidirati, izbaciti vani i na neki način se s njima izboriti. A artemisinin, pošto se slatki pelin zove 'artemisia anua', je njegova glavna aktivna tvar. Veže se za željezo, otpušta slobodne ione kisika i tako ih uništava, tumači Ivo Bačlija.

Zanimljivo je da je slatki pelin pokazao iznimnu učinkovitost i u vrijeme prve epidemije SARS-a.

Ivo Bačlija

Ivo Bačlija

Foto: Zdrav život / HRT

- Artemisinin se već 300 godina koristi u borbi protiv malarije. Efektan je protiv malarije. Logično je i da će biti efektan i protiv nekih drugih parazita, gljivica, virusa, bakterija. Ali tu su recimo i karvakol i kvercetin i kad se sve uzme, uz biljne boje i terpene - sve djeluje inflamatorno i imunomodulatorno, dodaje Bačlija. Drugim riječima, to znači da djeluju protuupalno – što je vrlo važno kod infekcije koronavirusom budući da vrlo često kao posljedicu imamo tešku upalu pluća.

Kombinacija pelina i crnog kima

- Treba nam i imunomodulatorno djelovanje, uz protuupalno. A sva tri sastojka to imaju. Čak ga ima i timokinon, kao aktivna tvar iz crnog kima. Zato što sam ja spojio te dvije biljke na način da crnim kimom maceriram slatki pelin koji je skupljen sa srednje osi rasta, srednje grane. To su listići koji se osuše, obavezno na temperaturi od 40 stupnjeva i na njih ekstrahirate aktivne principe. E sad kad kažemo da djeluje nešto imunomodulatorno, onda bi to mogli onako lijepo reći da to fino ugađa naš imunosustav, kaže Ivo Bačlija.

To fino ugađanje je vrlo važno jer je cilj izbjeći burnu reakciju našeg imunološkog sustava. Upravo to omogućava kombinacija slatkog pelina i crnog kima. Iako se postupak čini jednostavnim, priprema ovakvih preparata zahtijeva iznimno znanje i iskustvo.

- Iz mog iskustva, sve što dobro napravite na polju, možete uništiti u preradi. A ovdje prerade praktično nema. Sve se radi na hladno, koristi se vrijeme od 42 dana, to je pravilo maceriranja. Ustvari, vrlo je jednostavno. Zapravo se radi se o sinergiji dviju ljekovitih biljaka. Slatki pelin, po meni, bez ulja crnog kima ne bi bio dovoljno aktivan, timokinon ne bi imao potporu i ne bi bio toliko djelotvoran, dodaje Bačlija.

Priroda je mnogo puta pokazala kako pojedine aktivne tvari iz biljaka mogu djelovati preventivno, ali i blagotvorno na cijeli niz poremećaja. U ovom je konkretnom slučaju potvrda stigla s najprestižnijih svjetskih istraživačkih centara. Slatki pelin učinkovit je i u podizanju imuniteta, pa ga je dobro koristiti i preventivno. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!