08:57 / 30.03.2020.

Autor: I.D./HINA

Što je dobroga donio koronavirus?

Foto: zukunftssicherer/Pixabay

Foto: zukunftssicherer/Pixabay

Foto: - / -

Od bolje higijene do dobročinstava prema ljudima u nevolji.
Smrt, raspad gospodarstva i planet pod ključem. Pandemija koronavirusom donosi jednu lošu vijest za drugom, ali ako pogledate malo bolje, možda ćete na trenutak opaziti i nekoliko svijetlih točaka.

Od bolje higijene do dobročinstava prema ljudima u nevolji, evo nekoliko lijepih primjera u crnilu koje nas okružuje.

Perite ruke!

Poruka zdravstvenih profesionalaca od prvog je trenutka izbijanja zaraze bila jasna: Perite ruke! Osim što smanjuje rizik od zaraze koronavirusom, pranje ruku djeluje i protiv drugih infektivnih bolesti koje s pojavom koronavirusa nisu nestale.

Od selebritija do političara, svi su demonstrirali ispravnu i dovoljnu dugu tehniku pranja. I to se, čini se, isplati. U Japanu je, primjerice, ove sezone rekordno niskih 7,2 milijuna oboljelih od gripe, triput manje nego prethodnih godina.

- Mislimo da iza toga stoji to što su ljudi mnogo svjesniji potrebe pranja ruku, kazala je dužnosnica ministarstva zdravstva Daisha Inoue.

Srezane emisije ugljika

Gospodarstva teško podnose zatvaranja tvornica i zabrane putovanja, no okolišu to godi.

Do 1. ožujka ove godine kineske emisije ugljikova dioksida pale su za 200 milijuna tona ili 25 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine  To je ekvivalent godišnjoj emisiji Argentine, Egipta ili Vijetnama.

Istodobno je potrošnja ugljena u termoelektranama pala za 36 posto, a korištenje goriva u rafinerijama gotovo isto toliko.

Zračni promet je gotovo stao, što je, barem kratkoročno, donijelo značajna smanjenja u emisiji štetnih plinova. Vode u Veneciji, obično prepune motornih brodica s turistima, kristalno su čiste.

Stručnjaci kažu da to, nažalost neće potrajati. Jednom kad kriza završi, države će vjerojatno nastojati nadoknaditi izgubljeno i klimatski razlozi bit će stavljeni po strani nauštrb utrke u što bržem ekonomskom oporavku.

Spašeni ljuskavci

Izvor koronavirusa još je upitan, ali mnogi upiru prstom u ljuskavce, ugrožene vrste sisavaca, koje Kinezi vole imati na tanjuru. Kina je zbog toga objavila trenutačnu i sveobuhvatnu zabranu trgovine ugroženim životinjama i njihovu konzumaciju.

Peking je sličnu mjeru uveo nakon epidemije SARS-a početkom stoljeća, ali ju je i ukinuo kad je opasnost prošla. Ovaj put zabrana je trajna.

- Mislim da je vladi postalo jasno da je cijena širenja bolesti po nacionalnu ekonomiju i društvo puno veća od koristi kakvu donosi posao s divljim životinjama, kazao je Jeff He iz Međunarodne zaklade za dobrobit životinja.

Pretpostavlja se da će nakon ove epidemije o konzumaciji divljih životinja dobro razmisliti i u drugim dijelovima svijeta.

Razdvojeni, ali zajedno

Jedan od najtežih aspekata ograničenja kretanja, izolacija i karantena jest - usamljenost. Članovi obitelji i prijatelji moraju izdržati tjedne ili čak mjesece razdvojeni jedni od drugih.

No neki su našli načina da stvore duh zajedništva i time potaknuli i druge da se potrude održati ili produbiti kontakte.

U Kolumbiji, gdje na snazi trotjedna samoizolacija, 43-godišnja Andrea Uribe pomoću video platforme Zoom organizira sve: od grupne tjelovježbe do obiteljskih okupljanja.

- Češće zovem roditelje, razgovaram s prijateljima za koje u uobičajenim okolnostima nemam vremena. Organizirala sam video sastanke s prijateljima iz više zemalja, kaže Uribe.

- Divno je to što smo prisiljeni biti ovdje jedni za druge i podsjeća nas na to da uvijek trebamo biti prisutni u ljudskim životima, dodaje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!